Beránek 202008 / 04 / 2020

Ingredience na 700ml formu

  • 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • špetka soli k bílkům
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 2 a kousíček lžičky kypřicího prášku do pečiva (používám ten s vinným kamenem)
  • 180 g podmáslí
  • kousek změklého másla na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání

Tenhle recept jsem našla u Romana Vaňka s 31% šlehačkou. Tak jsem to ve znamení Jirky Babici upravila a dala místo šlehačky podmáslí. Njn, furt hubnu… A světe, div se! To těsto je supr. Sice mi hořejšek trochu popraskal a někdo by řekl, že kypřicího prášku by tam mohlo být i méně, musím říct, že ty dvě pořádný lžičky jsou minimum. Roman má dokonce celý pytlíček prášku na 4 vejce, to já jsem o něco skromnější. Méně nedávat, ať je těsto uvnitř nadýchané. Bílky pořádně vyšlehat do tuha. A těsto ve formě nahnat do všech zákoutí, od oušek až po ocásek.

POSTUP PŘÍPRAVY VE ZKRATCE

Ostatní najdete ve videu – je lepší to vidět než jen číst.

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto tam musí jít hned, jak ho domícháte, aby bílky nespadly a kypřicí prášek neztratil působnost.
  2. Pokud používáte kuchyňského robota a jste líní ho mýt v mezičasech, ušlehejte bílky se špetkou do tuha jako první, dokud je čistý. Přemístěte je vedle do mísy a rovnou mísu od robota používejte dál. V případě jiného náčiní či rukou je vyšlehejte až těsně před tím, než je bude potřeba dávat do těsta.
  3. Nyní vyšlehejte žloutky s oběma cukry do pěny. Je to jednoduché, stále necháváme balonovou metlu a jedeme na nižší rychlost asi dvě minuty.
  4. Když je hmota táhlá a světlá, přidejte mouku s kypřicím práškem a také podmáslí. Jemně na nejnižší rychlost promíchejte tak půl minutky.
  5. Teď už přijdou na řadu ruce – opatrně a po částech stěrkou vmíchejte sníh.
  6. Vlijte do velmi důkladně vymazané a vysypané formy.
  7. Ihned dejte do trouby. V teflonové nepřilnavé formě mi to vychází na 35 minut přesně.

Tenhle základ samozřejmě teď už ozdobte podle svého gusta a fantazie.