Blesková holandská omáčka04 / 04 / 2019
Ingredience na 2 porce
- 1 lžíce kupované majonézy (možno vynechat)
- 1/2 lžičky dijonské hořčice (možno vynechat)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 velmi čerstvé žloutky
- 1/2 lžičky soli
- špetka bílého pepře
- 1 lžíce vody
- 125 g horkého másla (kolem 100 °C)
Když chcete připravit Vejce Benedikt, musíte se v kuchyni celkem otáčet. Ze všeho nejdřív připravit zastřená vejce a dát si je do studené vody, kde počkají na svou chvíli. I když pokud byste zkusili moje smažené zastřené vejce, budete to mít jednodušší – to ale nepočká, musí se podávat ihned, takže připravovat na poslední chvíli. Pak buď připravit anglické muffiny a nebo prostě opéct napolovic rozkrojené kaiserky. Následně je udržovat teplé a křupavé v troubě při 80 °C. Připravit si šunku, nakrájet pažitku. A teď si jít umíchat ruku k plotně při tvorbě holandské… A nebo rozehřát máslo, zapnout mixér a je to. Během toho ohřívat připravená pošírovaná vajíčka v lázni. A tradá!
https://youtu.be/0PTdZouA_r0
- Do mixovací nádoby si připravte lžíci kupované majonézy, která stabilizuje výslednou konzistenci omáčky. Pro říz můžete přidat trochu dijonské hořčice, ale není nutná.
- Pak minimálně lžíci citronové šťávy, ale radši dvě. Přidejte i dva žloutky z velmi čerstvých vajec. Půl lžičky soli. Trochu bílého pepře. A lžíci vody.
- Nejdříve v nádobě vše spojte tyčovým mixérem, až výsledná směs trochu napění.
- Půl kostky másla rozehřejte přibližně na 100 °C a pomalu nejdřív přikapávejte, pak přilívejte. Po půl minutě mixování je hotovo.
- Výsledná konzistence musí být rozhodně tekutější než majonéza. Ještě ochutnejte, jestli omáčka nepotřebuje víc kyselosti nebo slanosti a ihned podávejte.
Trik s přidáním lžíce kupované majonézy jsem vyčetla v chytré šéfkuchařské knize a aplikovat se dá účinně samozřejmě i (respektive hlavně) při klasické přípravě holanské omáčky metličkou nad vodní lázní, kde jde člověku v rámci hrozby zdrcnutí opravdu o kejhák.