Cizrnová polévka20 / 11 / 2011
Ingredience na 4 porce:
- 1 litr zeleninového vývaru
- 0,25 kg čerstvé cizrny
- 7 dkg slaniny
- 1 střední žlutá cibule
- máslo
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- čerstvý koriandr a chilli paprička
- šťáva ze 1/4 citronu
Postup přípravy receptu:
V Tescu jsem sehnala čtvrt kila pěkné čerstvé cizny (28 Kč) a přemýšlela, kam s ní. Když je venku sychravo, člověk má chuť na něco, co ho pořádně zahřeje, takže to vyhrála polévka.
Na tu potřebujeme zeleninový vývar. Jak na něj se dovíte tady
400 g cizrny lehce orestujeme na másle, aby začala vonět a měla oříškovější chuť. Po pár minutách na pánvi ji nasypeme do hrnce s vývarem a začneme vařit.
Během toho si na másle orestujeme i cibulku. Až bude zlatavá, přidáme do hrnce také. Když je cizrna měkká (cca po 10 minutách),
odstavíme a promixujeme pohorným mixérem. Vrátíme na plotýnku, přisypeme posledních 100g cizrny, slaninu opraženou na pánvi a opět minimálně 10 minut vaříme.
Pak podle potřeby osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, citronovou šťávu, chilli papričku a čerstvý na hrubo nasekaný koriandr
(ten opravdu až na poslední chvíli, aby zůstal krásně zelený).