Cizrnová polévka20 / 11 / 2011

Ingredience na 4 porce:

  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 0,25 kg čerstvé cizrny
  • 7 dkg slaniny
  • 1 střední žlutá cibule
  • máslo
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • čerstvý koriandr a chilli paprička
  • šťáva ze 1/4 citronu

Postup přípravy receptu:

V Tescu jsem sehnala čtvrt kila pěkné čerstvé cizny (28 Kč) a přemýšlela, kam s ní. Když je venku sychravo, člověk má chuť na něco, co ho pořádně zahřeje, takže to vyhrála polévka.
Na tu potřebujeme zeleninový vývar. Jak na něj se dovíte tady



400 g cizrny lehce orestujeme na másle, aby začala vonět a měla oříškovější chuť. Po pár minutách na pánvi ji nasypeme do hrnce s vývarem a začneme vařit.
Během toho si na másle orestujeme i cibulku. Až bude zlatavá, přidáme do hrnce také. Když je cizrna měkká (cca po 10 minutách),
odstavíme a promixujeme pohorným mixérem. Vrátíme na plotýnku, přisypeme posledních 100g cizrny, slaninu opraženou na pánvi a opět minimálně 10 minut vaříme.
Pak podle potřeby osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, citronovou šťávu, chilli papričku a čerstvý na hrubo nasekaný koriandr
(ten opravdu až na poslední chvíli, aby zůstal krásně zelený).