Double cuketová buchta07 / 10 / 2014


V kuchyni se používají květy samčí, tedy ty, které rostou jen na stonku, nikoli na plodu. Jsou o něco větší a zůstávají déle otevřené. Samičí květy je obtížné odštípnout a neublížit malé cuketce. Může ji to poškodit a ona uhyne. Cuketové květy se často plní a následně smaží v těstíčku. Recept pak obvykle velí utrhnout malý plod i s květem a vše zpracovat v jednom kuse.

Na tuto slanou buchtu, kterou můžete podávat jako svačinu nebo i lehký předkrm, nám budou bohatě stačit klučičí květy. Případně můžete použít i pevnější a větší květy dýní. Vždy však počítejte s tím, že surovina vydrží maximálně do druhého dne. Pokud byste květy plnili, nejdřív odstraňte to, co objevíte uvnitř (tedy tyčinky, případně pestík). Na buchtu odtrhněte jen žluté strany květu a tyčinky, pestík spolu s dolní tužší částí vyhoďte.

Ingredience na 6 porcí

* 350 g mladých cuket
* 6 cuketových květů
* 200 g brambor
* 4 stroužky česneku
* 120 g uzeného sýra
* 3 malá vejce
* 6 lžic olivového oleje
* 9 g prášku do pečiva
* 120 g hladké mouky (nebo 60 g hladké mouky a 60 g strouhanky)
* 2 lžičky soli
* čerstvé bylinky (petrželka, bazalka a podobné)
* 2 jarní cibulky
* 100 g slaniny (můžete vynechat)
* 1 lžíce sádla nebo másla + sádlo na vymazání
* strouhanka na vysypání

Připravte si velkou mísu a struhadlo. Brambory nastrouhejte najemno, stejně tak i oloupané stroužky česneku. Nahrubo naopak sýr a cukety se slupkou. Mladé cukety strouhejte i s jádřincem, jinak měkký jádřinec ze středu odstraňte a zvažte pevnou část se slupkou. Přidejte vejce, olej, kypřicí prášek, mouku (nebo mouku se strouhankou) a sůl. Nasekejte bylinky, jarní cibulky, případně slaninu a vše smíchejte dohromady. Bylinky se stejně jako ve velikonoční nádivce ztratí v jakémkoli množství, takže přidejte všechno, co máte po ruce.

Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Vymažte a vysypejte vhodný pekáč nebo zapékací misku. Vrstva těsta by měla být maximálně 2,5 cm vysoká, aby se buchta dobře propekla, byla šťavnatá, ale zároveň měla správný poměr dohněda opečených okrajů. Oberte cuketové květy, aby zbyly jen srostlé žlutozelené měkké okvětní listy, stopku a vnitřní ústrojí nepotřebujete. Rozložte je po celém povrchu těsta a jemně je zatlačte dovnitř. Jen díky tomu se nebudou pálit, budou si brát vláhu z těsta dole. Aby se přeci jen opekly dokřupava, poklaďte je kousky másla nebo sádla. Pečte v předehřáté troubě, po 15 minutách ztlumte teplotu na 180 stupňů a ještě 15 minut dopékejte. Buchtu krájejte nejdříve, když je vlažná. Tak ji můžete rovnou konzumovat, ale skvělá je i studená, nebo druhý den ohřátá v troubě.

Tip: Cuketové květy jsou efektní i jako amuse-bouche k vínu. Stačí je očistit, naplnit kozím sýrem a čerstvou bazalkou, opepřit, osolit a pokapat ořechovým olejem. Poté asi 8 minut zapéct v troubě. A hned níž najdete také videonávod na plněné květy smažené v těstíčku z mouky a perlivé vody.

No a každý článek až do 26.10.2014 budu snad z pochopitelných důvodů zdobit touto ikonkou. Případně děkujuuu!!! MENU už je ve formuláři ve dvou kategoriích, kam jste ho nominovali (zase děkujuuu!!!), předvolené – rozhlédněte se určitě i v těch dalších, jestli tam něco nestojí na klik :) KOKO