Nejjednodušší drůbeží paštika18 / 01 / 2019
Ingredience na 6-8 porcí
- 350 g očištěných odblaněných jater (kuřecí, kachní, krůtí nebo králičí)
- 1 banánová šalotka
- 2 stroužky česneku
- 6 lístků čerstvé šalvěje
- 100 ml červeného vína
- 140 g smetany na šlehání 31% tuku
- 100 g másla
- 4 lžičky směsi koření na paštiku (možno vynechat)
- špetka muškátového oříšku
- necelé 2 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- rozpuštěné máslo, mleté mandle a nakládané brusinky navrch (možno vynechat)
Nejchutnější způsob přípravy paštiky je shodou okolností, a k našemu velkému štěstí, taky ten nejjednodušší. Žádné pečení, vodní lázně a měření teplot. Tohle je hračka. Až ji vyzkoušíte, přestanete paštiku kupovat.
Můžete použít kachní, kuřecí, krůtí nebo i králičí játra. Properte je a očistěte Všechny tyhle blanky musí pryč. A nechte oschnout. Mezi tím čtvrtinu másla rozehřejte na pánvi, přidejte pokrájenou šalotku nebo cibuli a když se osmahne dozlatova, přidejte i šalvěj. Po chvilce červené víno, vyvařujte pár minut alkohol. A pak šlehačka. Vypnout plamen a v horké omáčce rozpusťte zbytek másla. Přelijte do mixéru a nechte chladnout. Omyjte a osušte pánev a na troše olivového oleje nebo přepuštěného másla orestujte játra. Jen je hoďte na pánev a nehýbejte s nimi. Posypejte kořením. po dvou minutách jednotlivě obraťte. A zas maximálně minutu až dvě nechte napospas. Játra musí být uvnitř ještě růžová až červená podle vaší chuti, když je přesypete do mixéru k omáčce. Jedině tak si uchovají po rozmixování hebkou texturu. Mixujte zcela dohladka. Ochutnejte, případně dosolte. Pak přemístěte do vhodných mističek. Můžete přisypat nakládaný pepř, úžasné jsou taky plátky mandlí vmíchané do hmoty, nebo trocha brusinek. Zalijte rozpuštěným nebo přepuštěným máslem a nechte pořádně zchladnout v lednici. Paštika má úžasnou konzistenci i chuť. Navíc se bezvadně roztírá.