video
Chléb a houby29 / 10 / 2018
Ingredience na 2 porce
- 100 g staršího chleba bez kůrky
- 1 velké vejce z volného chovu
- 30 g hrubé mouky
- 45 ml mléka
- hrst petrželky kudrnky
- špetka soli
- 150 g hlívy ústřičné
- 100 g žampionů
- 200 ml kuřecí vývar
- 50 ml 31% šlehačky
- 40 g tenké anglické slaniny (Valašského pršutu)
- drcený kmín
- pepř
- sádlo
Chlebové domácí knedlíky s houbovým ragú budete mít hotové do 30 minut. Mrkněte, jak na to!
- Začněte knedlíčky – krajíce staršího chleba zbavte kůrek a pokrájejte je na kostičky. Oddělte žloutek od bílku. Žloutek do mísy, bílek jinam, kde vyšleháme za chvilku sníh, k němu přidejte trochu soli. Do mísy ke žloutku zamíří mléko, promícháme, nasekaná petrželka, přisypejte také hrubou mouku a po dalším promíchání taky kostičky chleba.
- Vyšlehejte bílky a během toho už hřejte vodu v parním hrnci nebo v pánvi, nad kterou bude mít pařáček na knedlíky. Sníh zlehka vmíchejte do směsi a hmotu přemístěte na potravinovou fólii a opatrně uválejte knedlík. Umístěte ho do pařáčku, přiklopte a nasaďte na pánev s bujaře vroucí vodou.
- Teď připravte ragú. Nejdříve pokrájejte hlívu na nudličky, opečte ji na pánvi s trochou sádla, přidejte i kousky krémových žampionů, nadrobno nasekaný rozmarýn, pár lístků tymiánu do toho základu nakrájejte ještě kousek pórku, osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
- Pokud se nebojíte experimentů, ozvláštněte ragú dalšími druhy hub jako jsou běžně prodávané shimeji nebo enoki. Pokud na pánev nemáte poklici, směs můžete provařit v rendlíku a to spolu s kuřecím vývarem.
- Připravte si i tenkou slaninu, pár minut ji opékejte dokřupava. Houbovou směs ochutnejte a dosolte. Přidejte trochu tučné smetany a míříme do finiše.
- I knedlík bude po 12 minutách hotový, vybalte ho z fólie a nakrájejte na kolečka nožem na pečivo.
Potřebné náčiní:
- pánev a rendlík s poklicí
- cokoli na napařování knedlíků (parní hrnec, wok pánev a bambusový pařáček nebo hrnec s poklicí a rozvíjecím kovovým oldschool napařovákem)
- potravinová fólie
- bílkosněžič nebo elektrický šlehač na bílky