Sezóna: Jahody25 / 06 / 2013

Bábovičky s jahodami


Skvělý recept na bábovkové těsto od mojí tety jsem využila i v jiné variantě. Sice ve videu připravuju miniaturní vydání, ale pokud ingredience na těsto zčtvernásobíte, můžete rovnou péct skvělou kokosovou bábovku. Nebo ho vlít do plochého pekáče, horizontálně rozříznout a naplnit stejně jako já bábovičky – následně podávat jako řezy.

Ingredience na 3 bábovičky

  • 1 vejce
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g polohrubé mouky
  • 1/4 prášku do pečiva (3 g)
  • 25 ml vlažné vody
  • 25 ml oleje
  • 40 g cukru krupice
  • 7 g kokosu
servírujeme s třemi lžícemi mascarpone, třemi lžícemi tučné kysané smetany a čerstvými jahodami. 

Krémová jahodová zmrzlina

Ingredience na cca 8–10 kopečků 

  • 270 g jahod
  • 200 g kondenzovaného mléka
  • 2 vrchovaté lžíce mascarpone

Lehká jahodová zmrzlina s kokosovým mlékem

Ingredience na cca 6 kopečků

  • 220 g jahod
  • 150 ml kokosového mléka
  • 2 vrchovaté lžíce mascarpone
  • 50 g moučkového cukru

Jednodušší to být už nemůže – všechno smíchat, promixovat a zamrazit s občasným promíchem.

  • Jahodový džem 

Ano, můžete použít i gelfix a želírování jde pak skoro samo, ale tohle je alespoň pro mě přirozenější a původní způsob zpracování džemu.

Ingredience na 3,25 kg džemu

  • 2 kg jahod
  • 2 kg cukru
  • šťáva ze 3 citronů
  1. Otrhejte z jahod stopky a dejte je do velké, chemicky nereaktivní mísy (z nerez oceli, porcelánu nebo skla). Zasypte je cukrem a zalijte citronovou šťávou. Nechte je přes noc v ledničce
  2. Dejte do ledničky vychladit talířek. Přesypte obsah mísy do hrnce se silným dnem a jemně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu a 5 minut prudce vařte.
  3. Vypněte plotýnku a zkuste bod tuhnutí. Pokud džem netuhne, povařte ještě 2 minuty a zkuste znovu.
  4. Jakmile bylo dosaženo bodu tuhnutí, nechte džem 5 minut stydnout a pak odstraňte případnou pěnu.
  5. Po dalších 10 minutách džemem naplníme vysterilizované sklenice. Uzavřeme a 5 minut necháme stát obrácené na víčku. Pak už je vrátíme do normální polohy, necháme zchladnout a uskladníme. A nezapomeňte na popisek, ať si na podzim nemyslíte, že jsou to brusinky ke svíčkové.

 Zkouška bodu tuhnutí

Nechte prázdný talířek 15 minut v ledničce. Na vychlazený talířek pak nalijte lžíci horké směsi a vraťte ho na 5 minut zpátky do lednice (během toho už směs v hrnci nevařte, odstavte ji, případně se na plotýnku pak ještě vrátí). Ukazováčkem pak lehce přitlačte na povrch směsi – když se svraští (zvrásní), je to hotové. Pokud ne, pokračujte ve vaření a vždy po několika minutách zkoušejte bod tuhnutí znovu.

Sterilizace sklenic 

Způsobů je víc, ale trouba mi připadá jako nejmenší námaha a čistá práce. Předehřejte ji na 140 °C, rozložte na mřížku sklenice a víčka tak, aby se navzájem nedotýkaly. Zavřete dvířka a nechte při dané teplotě 20 minut uvnitř. Použijete-li k plnění sklenic trychtýř, je nutné ho sterilizovat taky. Je-li plastový, stačí ho ponořit na několik minut do vařící vody. Snad je o něco kvalitnější než plastové lžičky z Pelíšků…

Zkuste taky jahodové knedlíky, celý recept najdete tady.