Jelení svíčková s bramborovým puré v čekance20 / 11 / 2011

Ingredience na 1 porci:

  • 2 středně velké brambory
  • 0,5 dcl mléka
  • máslo
  • 1/2 lusku bílé čekanky
  • 3 hnědé žampiony
  • cca 200g jelení svíčkové (nebo hovězí svíčkové či vepřové panenky)
  • olej
  • sůl, pepř
  • tymián, kmín

Postup přípravy receptu:

V mobilu jsem vylovila tuhle fotku a musím se tentokrát podělit o jeden ze svých podzimních počinů.
Nicméně, jelení maso můžete nahradit a recept využít přes celý rok…
Stačí odebrat z lusku bílé čekanky 4-6 největších svrchních listů a orestovat je na másle asi 2 minuty, aby změkly.
Osolit a opepřit, samotřejmě. Díky tomu už nemusíte vymazávat formičku na muffiny. Vyložte jí lístky.
Nejdříve jeden napříč, pak do kříže druhý. Vyskládejte je tak, aby kryly většinu povrchu vnitřku formy.
Udělejte bramborovou kaši – ne příliš tekutou, aby šla pak vyklopit. Ale ne příliš tuhou,
v troubě při zapékání přeci jen trochu tekutiny v sobě ztratí. Kaši do vyložené formy pěkně
upěchujte a 10 min před podáváním dejte do trouby rozehřáté na 200 stupňů. Na pánvi po čekance
orestujte i 3 rozpůlené hnědé žampiony doměkka. Přidejte sůl, pepř a kmín. Během toho už
rozehřejte nepřilnavou pánev s tlustým dnem. Celý váleček jelení svíčkové potřete v rukách olejem.
Osolte, opepřete, přidejte tymián. Na rozpálenou pánev položte a nechte po každé straně 3 minuty upéct
(v případě válečku po 3 stranách, aby se všude zatáhla). Pokud místo úzké a dlouhé jelení svíčkové
použijete silnější vepřovou panenku, nechte ji dojít 5 minut v troubě spolu s puré, které se tu bude zapékat.
Stejně tak v případě vyššího bifteku ze svíčkové hovězí.