Grilled Chicken Sandwich21 / 04 / 2020

Ingredience na 1 velký sandwich

  • 2 krajíce z velká ciabatty nebo jiného italského chleba
  • Hrst masa z pečeného kuřete
  • Lžička dijonské hořčice
  • Lžička majonézy
  • 2 plátky ementálu
  • hrst strouhaného červeného chedaru
  • Nakládané jalapeňos papričky (dle chuti)
  • Čerstvá bazalka nebo rukola (pár lístků)
  • Lžíce másla

Během prvních měsíců s miminkem ženská ještě nemá moc času ani energie na vyvařování, ale pokud chlap přijde domů a s ním i hlad, je zas potřeba se o něj postarat a neodbít ho rohlíkem s máslem a salámem. Tohle je áležitost, kterou má můj muž radši než svíčkovou se šesti. Uvidíte sami, až to vyzkoušíte. Jedno z hlavních rolí pořád hraje to kuře, které jsme si už připravili.

No a potom taky pečivo. Klidně může být i včerejší. Volte bílý chléb italského typu, můžete použít i focacciu, každopádně, co největších rozměrů. Vždy dva asi centimetrové krajíce rozložte zrcadlovitě vedle sebe. Na první z nich zamíří jen lžička dijonské hořčice, rozetřete ji pěkně až po okraje. Na druhou klasická majonéza.

Opět stejný princip. Na první krajíc pak položte plátek sýra. Potom nesmí chybět nakládané papričky jalapeňos, které tomu dodají říz – množství podle chuti vašeho muže. Konečně využijeme taky zbývající maso z pečeného kuřete, ale můžete sem nakrájet i kousek grilovaného anebo třeba kvalitní masitou šunku. Teď rukola, ať uvnitř něco křupe, stačí jenom pár lístků rozmístit po ploše. No a další sýr. Zvolila jsem plátky ementálu na oba krajíce a strouhaný červený chedar dovnitř, ale tahle volba je na vás, záleží na osobních preferencích. Má to jedinou podmínku – sýra musí být vždycky hodně.

A teď to pěkně přiklopíme a mírně zmáčkneme, ať se všechno zpevní. Následuje křupotvorné změklé máslo. Namažte ho na horní stranu sandwiche. Místo nepraktického mazání i dolní strany dáme kousek másla rovnou do sandwichovače. Položte suchou dolní stranou do připraveného lůžka a teď jen chvilku trpělivosti. V oboustranném stroji trvá zapékání asi 3-4 minuty.

Výsledná barva musí být zlatohnědá, povrch pečiva křupavý a vnitřek sandwiche musí obsahovat haldu roztaveného sýra. Jde to ale i klasicky na pánvi, kde nejprve položíte sandwich namazanou stranou dolů, opékáte velmi zvolna pod přiklopenou pokličkou, pomažete tu druhou stranu, a dopečete z druhé strany. Celé to pak trvá na mírném plameni asi 5 minut.

Když je povrch krásně zlatavý a křupavý, jsme hotoví. Rozřízněte sandwich v půli, ať se strávník může rovnou kochat jeho náplní.

Červený sýr tu opravdu vynikne, ale náplň si obecně můžete přizpůsobovat podle toho, co máte rádi anebo co je zrovna v lednici. Hořčici, majonézu, máslo navrchu a hodně sýra uvnitř ale nikdy nevynechávejte. Uvidíte, že tohle bude mít vážně obří úspěch, hlavně u chlapů.