Jarní krůtí roláda s hráškem28 / 04 / 2020

Ingredience na 1 roládu

  • 1 ks krůtí prso v celku (cca 1 kg)
  • Pořádný krajíc včerejšího chleba bez kůrky
  • Bylinky (bazalka, petrželka) – ty, které používáme už v minulých receptech
  • 1 vejce z volného chovu
  • Sůl, pepř
  • 2 vrchovaté lžíce méně tučné zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce mraženého hrášku

Na máslovou omáčku:

  • Kuřecí šťáva nebo vývar (viz vychytávky v minulém dílu)
  • Máslo
  • Citronová šťáva
  • Sůl a pepř

Tenhle recept bude sice z takového dietnějšího masa, tedy z krůtího prsa, ale věřte mi, že i kdyby chlapi nadávali, že krůtí prso je přece suché, tak až ochutnají tohle doma, tak to bude úplně v pohodě.

Necháme našeho chlapa, aby si zahrál na řezníka a naplátkoval prso na co největší půlcentimetrové pláty – stačí takhle připravit něco přes polovinu váhy. Ze zbytku masa si v mixéru připravíme fáš spolu s chlebem, bylinkami, vejcem, olejem, solí, pepřem a zakysanou smetanou. Když směs umixujeme, ještě přidáme rozmražený hrášek.

Snažíme se vyrobit nejdříve plát, řekněme silný maximálně půl centimetru, protože tu roládu budeme potřebovat nějakým způsobem zvenku obalit tím masem, ale uvnitř bude fáš. Celkově potřebujeme plát ve tvaru obdélníku o velikosti tak A4, stačí ho poskládat z menších kusů, samosebou. Teď budete potřebovat potravinovou fólii a buď paličku nebo váleček. Lehkým naklepáním se pláty spojí v jeden a už čekají na fáš.

Do nádoby mixéru vložte spoustu petrželky, střídku včerejšího chleba tedy bez kůrky a projedeme to, aby vznikla taková voňavá bylinková strouhanka. Následuje připravené zbylé maso z prsíčka, to nezapomeňte osolit, teď je nejlepší čas – stačí lžička, a ještě vajíčko plus pro zvláčnění zakysanou smetanu s 12% tuku. Promixujeme. A až teď ještě přisypeme hrášek. Tři čtyři lžíce. Dál už nemixovat, ten tam má zůstat v celku! jen ho do fáše jemně vmícháme.

Teď je načase se vrátit k tomu plátu masa, který máme připravený, protože ho musíme dostat z té fólie do pečícího papíru. Chmat nechám na vás, ale ve videu předvádím ten svůj :) … Upravte maso do tvaru obdélníku, plát lehce osolte, taky opepřete, a začněte rovnoměrně roztírat fáš v asi centimetrové vrstvě. Zbývá už jenom zarolovat. Nebojte se toho. A ještě zpečetit kuchyňským provázkem po obou stranách.

Budeme péct na 160 °C, přibližně hodinu, jenom klasicky na roštu, no a potom necháme jenom dobře vychladnout, aby se lépe krájela. Ideálně do druhého dne.