Milkparade 201330 / 05 / 2013

Společnost ALAKARTE.CZ sází jeden gastrofestival za druhým. Do 9. června probíhá Milkparade, hned po tom se už chystá Šťavnaté léto, kde budete moci ochutnat tříchodové festivalové menu inspirované sezónou letního ovoce, šťavnatých steaků a lahodných drinků. Ale ani nad mlékem v kuchyni není nutno ohrnovat nos, naopak… máme ho v podobě másla, smetany, šlehačky, v sýrech… Takže i můj osobní strašák z jídelny ze školky, kdy jsme bezpodmínečně museli dojíst talíř plný mlíkové polívky, můžem v klidu nechávat někde u ledu. Pokud se podíváte na web festivalu, jehož prostřednictvím si můžete i rezervovat svá místa v restauracích, najdete mléko v nejrůznějších pyré, v dezertech jako créme brulée, buchtičky se šodó, ve zmrzlině, cheesecaku…ale pak také napomáhá zpracování mas a ryb prostřednictvím pošírování či dušení.

Hledala jsem menu, které by mne oslovilo nápadem a určitým puncem nevšednosti. Nakonec jsem zamířila do Chateau St. Havel na Praze 4, byla jsem tu už i několikrát před tímJediné, co byste měli vědět dopředu o této restauraci, tedy krom toho, že místní zámecké prostředí je naprosto parádní a zavání romantikou, je, že pokud svůj protějšek pozvete právě sem na večeři na první rande a hned po objednání zjistíte, že si nemáte co říct, zažijete hodně nepříjemné chvilky – zkrátka všechno tu dost trvá. Mezi chody jsou vždycky až příliš dlouhé mezery na můj vkus, většinou jsme v restauraci byli téměř jediný hosté, ale stejně to v kuchyni zkrátka nějak vázne. Pokud nikam nespěcháte a máte si o čem povídat, je to místo, kde máte velmi solidní šanci, že vás nenaštvou, ať už si z menu vyberete cokoli. Pěkné servírování, zimní zahrada…

Já měla tu smůlu, že se v horním patře zámku konala nějaká slavnost se živou muzikou, která se třískala s Jamesem Bluntem (za 3-chodové menu jsme si jeho CD stihli vychutnat celé rovnou 2x za sebou :-D), znělo to jak nepovedený remix, hudba shora byla dost hlasitá a člověk z toho měl za chvilku velkou hlavu… Během tohohle DJ setu jsem stihla ochutnat následující menu za 390 Kč, osobně bych ho nazvala kytičkovým dnem:

 

 

Předkrm: Tvarohový knedlíček podávaný s ragú z hovězích drštěk a čerstvých lišek. Naložené lišky z podzimu potřebují před novou sezonou spotřebovat a tohle je poměrně nápaditů způsob jak. Někteří teď ohrnujete nos, ale bylo to vážně dobré… Poslední dobou se na všech gastrofestivalech rozmáhá trend pojídání hmyzu a i tady, v Chateau, nechtěli zůstat pozadu – takže servírováno s kopretinou a minibroučkem.

Hlavní chod: Pečené selečí kolínko se silnou šťávou, podávané s bramborovým pyré s jarní cibulkou, růžičkovou kapustou a s vypečeným špekem. Jeden minibrouček je na tříchodové menu přeci jen málo :))) No nic, stejně jsem ty kopretiny neměla v úmyslu jíst. Ukázkově zlatá a opečená kůže na kolínku, uvnitř šťavnaté, dobré pyré, silná demi-glace, křupavá jarní cibulka a opět příjemná změna v přílohách v podobě kapusty se slaninou a vypečenou kůží z jiného kolínka.

Dezert: Kukuřičné flameri s karamelizovaným mlékem, čerstvými jahodami a meduňkovým cukrem. Přiznávám, že flameri nebude do budoucna něco, co bych si záměrně objednala. Často se dělá také z dětské krupičky, z té už byl ale knedlíček k předkrmu, takže sem bylo nutno vymyslet něco trochu jiného… mě to ale připadalo jen jako lehce nasládlá polenta, takže flameri, tradičně kopretina a tentokrát navíc taky jetel zůstaly na talíři…jahoda ne :) Pro nafoušky dezertů na mazlavé bázi by to bylo ale asi i celkem mile jiné a zas něco nového.

KOKO