Nasi Goreng24 / 03 / 2015

Ingredience na 2 porce

  • 150 g jasmínové rýže
  • 2 vejce
  • 10 – 15 dkg kuřecích prsou
  • 4 větší krevety
  • 2 – 3 stonky jarní cibulky
  • 1 banánová šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • min. 4 lžíce světlé sojové omáčky
  • min. 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžičky sladké sojové omáčky nebo jedna cukru krupice
  • 2 vrchovaté lžíce sambalu
  • 4 – 5 lžic rostlinného oleje (používám arašídový)
  • červená dlouhá chilli paprička podle vašich možností
  • čerstvý koriandr

Smažená rýže je označována za vůbec nejoblíbenější rýžový pokrm světa. Často obsahuje sambal, chilli, krevety, někdy také krevetové suchary kerupuk, sázené vejce… Mnoho Indonésanů, Malajců a Singapurců nasi goreng snídají, obědvají i večeří. V Indonesii je dokonce považován za národní pokrm. A velmi blízký je také Holanďanům, kteří tato místa kdysi kolonizovali. Nasi prý vzniklo náhodou, stejně jako hodně jiných dobrých věcí. Po jedné velké hostině dávných místních panovníků se smíchali zbytky a vualááá! Technika co-dům-dal je prostě osvědčená už tisíce let. I vy ji můžete v případě nasi využít. Zaprvé ho můžete vařit den poté, co jste dělali asijskou rýži coby přílohu a zbyla. Lépe se pak totiž i smaží. A navíc zeleninové přídavky mohou být poměrně variabilní. Jedla jsem už i nasi s řapíkatým celerem v základu. Stejně tak s mrkví. Klíčky. Okrou…

Asijská kuchyně se neobejde bez omáček. Vždycky doporučuju kupovat je v asijských obchodech nebo v Sapě. Sice jsou tu často k mání ve větších baleních, ale i ta větší jsou levnější než ta malá prodávaná v supermarketech. Navíc často i autentičtější a tím tedy i lepší. Budete potřebovat světlou superior sojovku, ústřicovou omáčku a ideálně také sladkou sojovku (sweet soya sauce), která je táhlá jako med. Místo ní lze ale do pokrmu zarestovat trochu krupicového cukru. Pro správné nasi se ale neobejdete bez sambalu. Jedná se o chilli pastu. Pokud seženete Sambal Oelek, je to oukej, nicméně se jedná spíš jen o chilli. Když budete mít to štěstí a seženete v obchodu s kořením Sambal Badjak, máte rovnou vyhráno, protože v pastě kromě chilli objevíte i další ingredience, které pokrm skvěle doladí, jako česnek, zázvor a restovanou šalotku.

Rýži proplachujte pod proudem vody minimálně minutu. Přesypte ji do rendlíku nebo hrnce, připusťte vodu tak, aby hladina byla cca 1,5 cm nad rýží a dejte vařit. Když začne voda bublat, ztlumte plamen. Rýže bude vytvářet rozpínající se pěnu pod poklicí, tak ať vám nezdrhne. Jasmínová je hotová obvykle brzy, chce to kolem 12 minut. Vsákne všechnu vodu, bude nadýchaná, ale kompaktní a mírně slepená. Můžete ji použít ihned a nebo ji nechat čekat do zítřka.

nasi krevety

Maso nakrájejte na malé kousky. Můžete ho případně i obalit v mouce nebo ve šlehaném vejci, já ho nechávám přírodní. Očistěte také krevety. Použít samozřejmě lze i ty bez skeletů a menší. V takovém případě je přidávejte do pánve a restujte spolu s masem. Vajíčko se může v nasi buď nechat úplně rozmíchané a smažené (v tom případě s ním ve woku úplně začínáme, osmažíme ho úplně do sucha a už ho necháváme tam během celého vaření) a nebo pro dekor sázené coby volské oko. Já jím nasi nejraději jen vidličkou a s opečeným vejcem pak člověk poněkud bojuje, takže ulehčuju strávníkům konání tím, že ho nakrájím na silnější nudličky. Pokrm nesolím, protože mi bohatě stačí slanost omáček.

Wok tedy obsazujeme v následujícím pořadí:

  • trošinka oleje + vajíčko … vajíčko pryč
  • případně trošinka oleje + velké krevety … pak krevety pryč
  • další olej + nasekaná chilli paprička
  • šalotka a jarní cibulka
  • na chvilku i česnek
  • sambal
  • maso a malé krevety (můžete je přidat ale i záhy po rýži, pokud nechcete, aby byly přímo obalené v sambalu)
  • uvařená rýže
  • omáčky
  • další jarní cibulka (ta už má na talíři křupat, takže opravdu ke konci)
  • přidávám dohřát vejce a velké krevety
  • nakonec na talíři koriandr

Omáček možná budete potřebovat přidat o něco víc, prostě ochutnávejte, jak výrazné nasi sedí vašemu jazýčku :) Snažte se ale dodržet jejich poměr.

nasi náhled 1

nasi náhled