video
Panenka, špecle, kapustičky25 / 10 / 2018
Ingredience na 2 porce
- 250 g vepřová panenka (vcelku)
- Olivový olej na teplou kuchyni
- 3 lžičky sádla
- Pár lístků čerstvé šalvěje
- Drcený kmín
- 250 g chlazené špecle
- 150 g čerstvé růžičkové kapusty (očištěné)
- 60 g slaniny
- 1 lžíce bavorské hořčice
- 100 ml kuřecího vývaru (nebo bílého vína či vody)
- 50 g brynzy
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy
- Vepřovou panenku vcelku nechte půl hodiny venku z lednice. Zbavte ji blan, očistěte. Pomazejte olejem a položte na suchou pánev tak rozehřátou, že se z ní bude kouřit. Opečte po každé straně vždycky asi minutu tak, aby byl celý povrch zatažený, včetně kulatých konců.
- Do pánve dejte lžičku sádla nebo oleje, pár vteřin v něm osmažte nasekanou šalvěj, obalte v ní panenku. Tu také osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C ideálně na pekáči s mřížkou, aby mohl horký vzduch proudit všude kolem.
- Očistěte růžičkovou kapustu – odkrojte konec košťálku a odstraňte případné nehezké vrchní listy. Kapustičky rozkrojte napůl a pak nasekejte na tenké plátky. Orestujte je v rendlíku na troše sádla a slaniny, okořeňte drceným kmínem, trochou šalvěje a pepřem. Podlijte vývarem. Můžete ho nahradit i bílým vínem a vodou. Přiklopte poklicí a nechte dusit.
- Panenka by si v troubě měla pobýt asi 13 minut, plus mínus podle průměru masa. Po vyjmutí ji nechte ještě chvilku odpočívat.
Během toho začněte opékat špecle na troše sádla. - Také dochuťte kapustičky bavorskou hořčicí a brynzou, případně ještě přidejte trochu vývaru nebo vody, aby vznikla hustější omáčka. Ochutnejte, jestli je potřeba dosolit.
Teď už můžete maso nakrájet na plátky a servírovat.
Zadání
Nádobí:
• středně velká pánev
• pekáč s mřížkou nebo s alobalem
• menší rendlík s poklicí nebo podobný hrnec
• větší hlubší talíř k servírování
Startovní podmínky:
• Trouba rozehřátá na 150 °C
• Maso min. 30 minut předem vyndané z lednice
Doplňující informace:
• Gramáž je myšlena již očištěných kapustiček – většinou je potřeba zbavit každou několika vrchních lístků a odkrojit kousek košťálku