Portohermobello30 / 04 / 2018

Ingredience na 4 porce

  • 4 žampiony portobello
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 4 hermelíny na gril
  • rukola

Na domácí pesto:

  • velká hrst pokrájené zeleně (bazalka, rukola, medvědí česnek nebo kombinace)
  • 5 lžíce olivového oleje extra virgin
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce ořechů
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř

Domácí pesto můžete pojmout po svém a podle sezony. Já jsem teď využila medvědí česnek, ale stejně dobře funguje bazalka, rukola nebo i koriandr. Použití hmoždíře je krásné, poetické, rustikální, tradiční… a vopruz. Pokud máte čas, chuť a hmoždíř, jděte směle do toho. Traduje se, že pesto hmožděné vydrží déle než to připravované v mixéru. Ale panuje rychlá doba. Proto stačí projet ingredience po kupě v mixéru a je to.  Vložte tam zelené, polovinu oleje, česnek a ořechové. Sýr a druhou část oleje pak vmíchejte do výsledku.

Složení pesta si můžete upravovat nejen volbou druhu zeleného pažitu, ale také ořechů. Tuto křupavou složku v tradiční formě zastávají piniové ořechy (ne vždy k dostání a vůbec ne levné). Experimentujte proto s lískovými, vlašskými nebo mandlemi. Já jsem měla doma pekanové (s čímž jsem si v nákladech vůbec nepomohla), jejichž nasládlá chuť vytvořila s medvěďákem a sýrem úžasnou kombinaci. Olivový olej extra virgin, česnek a strouhaný parmazán nebo grana jsou pak zkrátka samozřejmostí.

Portobello se chová jako každý žampion na grilu – smrskne se i skoro na polovinu své původní velikosti. Proto se nebojte pořizovat klobouky jak deštníky. Musejí být nicméně stále pěkně pevné a čerstvé. Mám většinou ve zvyku je na vypouklé straně do kříže naříznout, aby teplo prostupovalo skrz o něco lépe. A nebo je nožem na třech místech probodnout. Tyto dírky fungují jako kanálky na vodu, která z nich může jednodušeji odcházet. Klobouky můžete potřít zlehka olivovým olejem. Solit a pepřit až po ugrilování. Na začátku by z nich všechno odpadalo. Takhle vzrostlá houba potřebuje grilovat na poměrně silném žáru tak 10 minut z každé strany, aby uvnitř nebyla syrová a příliš nekřupala. K tomu se na ní stihne vytvořit i příjemná krusta.

Hermelín nebo camembert to chce dát na tak rozpálený gril jen tak na 10 minut celkově (tedy 5 minut po každé straně). U něj je jasným identifikátorem nafouknutí. Když je měkkounký jako polštářek a napučený jako uražená holčička, které vzali slona, je čas ho vyndat. Jinak to prostě nevydrží a … praskne. Rozhodně ho negrilujte v původním balení, ale v normálním alobalu. Ideálně tom na grilování, který je dvakrát tlustější a pevnější. Vše si doma nachystejte. Na alobalu (čtverec cca 25×25 cm) rozmazejte v kruhu trochu olivového oleje. doprostřed dejte půl lžičky pesta. Na to posaďte sýr. Ten okrášlete navrchu zas půllžičkou pesta a střikem oleje. A zabalte jako vánoční dárek. Připraveno.

Servírujte s trochou rukoly a ozdobte oříškem.