Steak,kaše,fazolky08 / 10 / 2018

Ingredience na 2 porce

  • 2x 200 g hovězí steak z vyzrálého masa
  • olivový olej na smažení
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 20 g másla
  • větvička rozmarýnu (možno vynechat)
  • 400 g brambor na kaši (varný typ C)
  • 30 g másla
  • 150 ml mléka
  • hrst rukoly
  • sůl
  • 100 g mražených fazolek (ideálně již ochucených)
  • 10 g másla

Pustíte se do toho se mnou? Nejdřív okoukněte, jak to celé probíhá, v krátkém sestřihu. A pak můžeme v klidu pokračovat dál k věci.

Je to vlastně neuvěřitelně jednoduchá věc, připravit si doma steak. A přeci jen se to i vyplatí, protože dnes seženete dobré vyzrálé maso o dvou stech gramech i za stovku, když se poštěstí. Rovnou v tomhle bodě je potřeba se zastavit, protože už v čase nákupu prakticky rozhodujete o tom, jak moc se trefíte do vlastní chuti. Já jsem milovníkem prorostlého masa. Ten bílý lem na steaku mi na něm chutná skoro nejvíc. Nechávám si ho podobně jako upečenou kůžičku z kachního stehýnka na ten okamžik, kdy jsem připravená si sousto užít úplně nejvíc. Čas se zastaví. Nevidím, neslyším. Jen koušu a naprosto přiblble se u toho usmívám. Stejně se tvářím když jím ústřice :-D.

Výběr vhodného masa je tedy klíčový. Cenově nejvýhodnější jsou určitě steaky vyzrálé tzv. „mokrou cestou“. Jsou zavakuované. Mají je teď už prakticky v každém supermarketu, většinou na černém tácku. Nebojte se delší doby trvanlivosti, u tohoto druhu masa je to normální. Doma můžou v lednici čekat na svou chvíli poměrně dlouho, pokud to psychicky vydržíte. Určitě je umístěte do nejstudenější části lednice, ať „neuzrají“ naopak příliš. Máte-li raději maso propečené víc (medium), už rovnou v krámu chňapněte tenčí prostorově širší kousek, na kterém se ta váha rozloží spíš plošně. Milujete-li naopak maso hodně červené (rare), hledejte co nejvyšší kus. U obou případů ale platí, že by maso mělo být ideálně všude stejně vysoké. Seřízlost na jedné straně a naopak vyvýšení na druhé předznamenává, že váš steak nabídne celou škálu možností propečenosti a to není zrovna vlastnost, kterou by většina ocenila. Ceněnější a nákladnější maso vyzrálé suchou cestou si necháme zas na jindy, ale věřte, že se k němu sakra ráda vrátím.

Mám tu jeden názorný příklad za všechny. Maso nahoře nad článkem a tohle. Steaky o stejné váze. Stejně opečené na povrchu. Po stejných 7 minut dotažených v troubě na 150 °C. A při rozříznutí tolik jiné. Trochu to samozřejmě můžete korigovat délkou pobytu na pánvi, ale bacha, maso musí být pěkně opečené, avšak ne spálené. Lepší je tomu přizpůsobovat pobyt v troubě. Stupně nechte na stejné hodnotě. Ale přidávejte minuty.

Možná jste se doma ostýchali dělat steaky, ale teď ho připravíme spolu. Od začátku až do rare i medium konce. I s přílohami. Za půl hodiny jíte. Nákupní seznam je vpravo nahoře. A následuje plná real-time verze videa. Prvních 10 minut přeskočte, je to jen záznam historicky prvního živého vysílání, v tomto úvodu jsme jen nabírali diváky přes sociální sítě. Vaření začíná se znělkou pořadu v čase 10:30.

Postup přípravy

  • Minimálně půl hodiny před vařením vyndejte maso z lednice. Než začnete, roztopte v troubě na 150 °C a připravte horkou vodu v konvici.
  • Nejprve oloupejte brambory na kaši a nakrájejte je na tenčí plátky. V hrnci je zalijte horkou vodou, osolte a dejte ihned vařit.
  • Pokud volíte steak bez tukového krytí, naolejujte ho z obou stran. Volíte-li prorostlejší flákotu, tuk na okraji nařezejte, ať se lůj lépe vypéká. Tady není žádného oleje potřeba. Nepřilnavá pánev s tlustým dnem musí být rozpálená tak, že se z ní bude trochu kouřit. Na ní vložte steak a nechte zatáhnout z první strany asi minutu a půl. Pak obraťte. Jinak s masem nehýbejte. Ten s tukem nejdřív přidržujte na tučné straně, když se lůj rozpustí, opečte opět po obou stranách minutu až minutu a půl dozlatova.
  • Takto připravený steak osolte, opepřete, můžete přidat trochu přepuštěného másla a rozmarýnu a několikrát ho polít. Přemístěte na pekáč s mřížkou a vložte do předehřáté trouby na 7 minut pro propečenost rare až medium rare podle toho, jak vysoké maso bude.
  • Během toho slijte brambory, ohřejte mléko a začněte šťouchat kaši. Ke konci přihoďte i kousky másla a ještě domíchejte k dokonalosti.
  • Steaky vyndejte z trouby a nechte ještě odpočívat.
  • Během toho na pánev hoďte mražené fazolky, pokud nejsou už ochucované, můžete přidat česnek a citronovou šťávu. Osolte, opepřete, přidejte trochu másla. Do kaše přimíchejte na poslední chvíli pokrájenou rukolu a můžete servírovat.

Startovní podmínky:

  • Trouba rozehřátá na 150 °C
  • Maso min. 30 minut předem vyndané z lednice


Doplňující informace:

  • Pokud si můžete vybrat, volte velké brambory, ať je loupání co nejrychlejší. V případě, že máte opravdu malé brambůrky, raději si je oloupejte předem a dejte do studené vody, aby nečernaly.
  • Rozhodněte se sami, zda preferujete steak s tukovým krytím (pak nepotřebujete olej) a nebo bez.
  • Místo bramborové kaše můžete příště ke steaku servírovat opékané, šťouchané či pečené brambory a nebo samozřejmě hranolky.
  • Pokud chcete připravit místo mražených fazolek čerstvé, v následující Menutovce najdete návod na to, jak je předvařit, aby zůstaly krásně zelené.