Ricottové knedlíčky07 / 04 / 2020

Ingredience na 4 dezertní porce

  • 250 g ricotty
  • 100 g dětské krupičky + další k tvoření knedlíčků
  • 25 g březového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 1000 g menších voňavých červených jahod
  • možná další lžíce březového cukru (podle sladkosti jahod)
  • máslo
  • balení zakysané smetany (min 15 % tuku)
  • moučkový cukr a máta nebo meduňka k servírování

Recept s razítkem

Matky v období kojení mívají dost často chutě na sladké a zároveň nechtějí přibírat. A tohle je dezert přesně pro tyto případy!

Postup přípravy

  1. Navažte všechny suroviny na těsto a důkladně je smíchejte dohromady, až vznikne jedna hrouda, která se už nelepí na stěny misky. Jestliže máte rádi hodně sladké dezerty, dejte ještě o 10 g vanilkového cukru navíc.
  2. Odeberte necelou lžíci těsta a buď ukoulujte do malého pingpongáčku a nebo dvěma prsty utvořte důlek, nacpěte do něho malou zralou jahodu, uzavřete tak, aby byla všude rovnoměrnou vrstvou zabalená a dolaďte ke kulaté dokonalosti.
  3. Hotové knedlíčky si připravte na plochu posypanou další dětskou krupičkou. Takto je můžete dát připravené i do lednice a nechat je vyčkávat na vaření až 24 hodin. A nebo už vařte vodu (sloupec vody musí být vyšší než je průměr knedlíčků) a vkládejte všechny najednou.
  4. Knedlíky o průměru 4 cm vařte podle velikosti  5-7 minut, zkrátka než vyplavou na hladinu.
  5. Během toho si rozehřejte máslo. 
  6. Rozmixujte dohladka ostatní odstopkované jahody (případně s cukrem, ať vám to prostě chutná). Buď nechte při pokojové teplotě, pokud je venku vážně pařák, a nebo lehce nahřejte v rendlíku, ale nevařit, ať neztratí vitaminy.
  7. Jeden knedlíček zkuste nožem rozpůlit, než všechny vyjmete z vody. Uprostřed nesmí být jiný (bělavější a mazlavý) než po stranách. Tak poznáme, že je dokonale vařený.
  8. Knedlíky oválejte v másle. Servírujte horké spolu s rozmixovanými jahodami, moučkovým cukrem a zakysanou smetanou.

Knedlíčky si navíc můžete připravit i předem a pak je ohřát v páře, třeba než dorazí host, se kterým je společně slupnete.

VIDEO epizody s tímto receptem najdete na iVysílání ČT.  

Riccota je zdrojem kvalitních bílkovin, je sama o sobě trošku sladká, přestože v ní není žádný přidaný cukr, takže má prostě zelenou! Obsahuje i spoustu vápníku. Toho bychom při kojení, dámy, měly spořádat 1000 miligramů za den, a to je celkem dávka. Březový cukr v podstatě můžeme používat jako normální, ale ale má o trošku nižší sladivost, zhruba o třicet procent, takže ho dáme o malinko víc. Při kojení bychom měly sníst alespoň 200-300 g ovoce denně.