video

Chilli con carne04 / 10 / 2013

Ingredience na 4 porce

  • 400 g vyzrálého kvalitního hovězího
  • 300 ml hovězího vývaru
  • olej
  • 1 menší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 10–15 dkg zelených fazolových lusků
  • 150 ml rajčatové passaty / pyré
    nebo 1/2 plechovky drcených nakládaných rajčat
  • 2 zralá rajčata
  • chilli papričky podle chuti (ideálně chipotle)
  • 1 červená paprika (maďarský typ)
  • 2 bobkové listy
  • 1 ks menší skořice
  • římský kmín
  • paprika sladká / uzená
  • kostička hořké čokolády
  • nakládané fazole
  • 5 dkg vyzrálého chedaru
  • čerstvý koriandr
  • crème fraîche / hustá kysaná smetana
  • tortilla chips
  • 2 pytlíky (divoké) rýže
  • sůl

Kolik u nás receptů na svíčkovou a guláš, tolik ve světě receptů na chilli con carne. Pche, možná vlastně ještě víc. Pro inspiraci na tenhle recept jsem si dojela do Poděbrad, do restaurace Lovas & Lovas. Konalo se velké překvapení, protože na stole spočinul pokrm z nudliček kuřecího a vepřového masa. Osobně se přikláním k hovězí verzi. Řešení dilematu mezi mletým a nudličkami už ale nechám čistě na vašich chutích a preferencích.

U chilli con carne jsou důležité ingredience, ze kterých pokrm poskládáte. Co se masa týče, protože jsem neměla v úmyslu všechno dusit dvě hodiny, volila jsem kvalitní farmářské uleželé hovězí, vyvěšené za sucha, pro které chodím v Praze do The Real Meet Society (prodejna kousek od Mánesa). Odtud je i mleté. A prozradím jednu věc – na nudličky jsem nepokrájela celý ten plátek krku, kousek jsem si nechala a druhý den si z něho zkusila udělat biftek jen na oleji, se solí a pepřem – úúúlalá! Ono když je maso kvalitní a správně zpracované, pochutnáte si i na bifteku z krku! Fakt že jo. Kdo má rád prorostlý vysoký roštěnec, bude si libovat, protože blanky mezi masem z krku jsou jemnější a opraží se skoro do křupava. Ale jak říkám, zkoušejte to jen s vyzrálým a kvalitním masem, jinak přijdete o zuby i o nadšení.

Ohledně dalších záležitostí – chilli papričku můžete použít čerstvou, sušenou, drcenou, nakládanou – jakou máte, zarestováváme ji už společně s masem. Cibuli můžete používat i žlutou, já mám v oblibě červenou, protože je jemnější, rychleji měkne a dává jídlům lepší barvu. Česnek nadrťte. Zeleným fazolkám odkrájejte konce. Místo rajčatové passaty můžete používat pyré (je to prakticky to samé) a nebo drcená rajčata v plechovce – fungují i jako dobrá alternativa místo rajčat čerstvých. Kmín je opravdu lepší používat římský pro jeho charakteristickou vůni. Pokrm dolaďují i čokoláda, skořice a bobkový list. Fazole můžete používat i sušené – přes noc podle návodu namočit a pak uvařit, s těmi z plechovky není ale žádná práce. V Tescu jsem sehnala dvě možnosti s přidanou hodnotou – buď smažené ve fazolové pikantní pastě, která dodá pokrmu říz a omáčku bezvadně zahustí. A nebo klasické „kidney beans“ v chilli omáčce, opět dávám i s ní. Další možností jsou „Baked beans“od Heinzu.

  • A ještě opáčko vaření rýže v troubě. V hrnci s poklicí, které můžete dávat i do trouby, rozehřejte 2 lžíce oleje a na něm minutu zarestujte rýži. 1 díl rýže + 1,5 dílu vody a nebo ještě o trochu víc. Bez poklice nechte rýži nasát a vodu trochu odpařit na prudkém ohni, dokud na hladině nebude rýže vidět (potrvá to asi 5 minut maximálně). Pak přiklopte a dejte do trouby předehřáté na 180–200 °C. V tu chvíli troubu už vypněte, rýže tam bude jen „dojíždět“. Za 17–18 minut máte hotovo.