video

Datlový dortík20 / 10 / 2015

Ingredience na pekáč vel. A4

  • 200 g drobně nakrájených vypeckovaných datlí
  • 300 ml vroucí vody
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 2 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 90 g změklého másla
  • 300 g mouky
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • semínka poloviny až celého vanilkového lusku
    Na karamelovou omáčku

  • 120 g třinového cukru
  • 60 másla
  • 250 ml smetany min. 33% tuku

Do misky nasypejte nasekané nebo drobně pokrájené datle, přidejte jedlou sodu, zalijte vroucí vodou a promíchejte. Nechte minimálně půl hodinky stát.

Do větší mísy rozklepněte obě vajíčka, přidejte cukr a vyšlehejte do pěny. Poté přidejte změklé kousky másla a opět prošlehněte, dokud nepřestanou být ve hmotě hrudky.

Přidejte datle i s nevsáklou tekutinou, k tomu i poloviční množství mouky a kypřící prášek. Projeďte ještě elektrickým šlehačem, doteď by to měl zvládat i ten méně výkonný.

Po přidání druhé poloviny množství mouky to možná půjde už o něco hůře. Pokud byste měli pocit, že  se váš stroj nějak podezřele zadýchává, promíchejte vše už raději ručně, ale důkladně v pěkně táhlý krém.

K pečení použijte pekáč nebo zapékací misku obdélníkového tvaru velikosti přibližně papíru A4. Nezapomeňte pro jistotu pečící papír. Aby se dobře přizpůsobil formě i po stranách, zmačkejte ho do kuličky a znovu roztáhněte, pak bude tvárnější. Stěny pekáče by měly být vysoké minimálně 5 cm, aby se vám pečící se hmota nepřilepila na alobal, kterým je dobré vše pak přetáhnout.

To, a také vodní lázeň vytvořená z o něco většího pekáče naplněného asi do třetiny horkou vodou, zajistí, že výsledek bude vláčný a nevysuší se. Pečte na 160°C asi hodinu. Doporučuju ale už po 45 minutách poprvé udělat špejlový test. Dokud na zapíchnuté špejli přibližně do středu dortíku bude po zapíchnutí a vytažení lepit těsto, pečte pod alobalem dál. Nejpozději po 60 minutách alobal ale stáhněte a dopékejte povrch pěkně dohněda.

Nechte vychladnout, odkrojte všechny 4 okraje „buchty“, ať servírujete úhledné čtverce. Před podáváním je skvělé čtverce ale opět prohřát, já je dávám na chvilku do trouby předehřáté na 70 °C.

Nechci vás nutit, i jen se zmrzlinou je takto servírovaný dezert skvělý, ale správně by se měla na talíři vyskytovat i karamelová omáčka, kterou polijete povrch dortíku a nebudete jí šetřit ani kolem něho.

Do rendlíku vsypte třtinový cukr a pomalu zahřívejte. Je dobré to nenabombit, aby výsledek nezklamal nahořklou chutí. Až bude vše tekuté, stáhněte z plotny a vmíchejte studené máslo (aby se v karamelu nepřepálilo, když by měl příliš vysokou teplotu). Trochu se to srazí – ničeho se nebojte. Když přilijete smetanu a budete pomalu provařovat, hrudky nalepené na stěnách rendlíku a i ty volně plovoucí se zase bezpečně rozpustí. Během toho se vše i redukuje, což je správně. Pak je omáčka hotová.