Odlehčené brownies12 / 05 / 2020

Ingredience na 23x23 pekáč

  • 100 g čokolády (68 – 70% kakaové hmoty)
  • 90 g kokosového oleje
  • 40 g holandského kakaa
  • 40 ml horké kávy – espresso
  • 2 vejce (v pokojové teplotě)
  • 130 g přírodního cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (s přírodní vanilkou)
  • 100 g mandlové mouky
  • 70 g hladké mouky
  • špetka soli
  • ½ lžičky prášku na pečení
  • 1 krabička kanadských borůvek (125 g)
  • 1 lžíce obyč oleje třeba řepkového (na vymazání pekáčku)

Potřebujeme vybrat čokoládu, která bude mít obsah kakaa kolem sedmdesáti procet. Na tom máme vyzkoušeno, že to dobře funguje. Je to kvůli tomu, abychom z té čokolády získali co nejvíce zdravotních benefitů. Nalámeme ji do rendlíku a začneme rozehřívat.  K tomu přidáme rovnou i kokosový olej, který bychom měli více nazývat kokosovým tukem, protože je pevný při pokojové teplotě, ale mi ho tam v tom receptu potřebujeme, protože nám i potom technologicky hraje roli, protože ten dezert po nakrájení drží krásně tvar.

Do misky vsypeme mandlovou mouku. To je ingredience, pomocí které v těch našich brownies snížíme obsah sacharidů. Ale zvýšíme obsah zdravých tuků, které potřebujeme pro dobrou pohodu. A k tomu nám pomůže ještě E vitamín. Na které jsou mandle velmi bohaté. Potom přidáme mouku. Té je trochu méně, než té mandlové. Klasická hladká. Potom půl lžičky prášku do pečiva.

Potom přidáme mouku. Té je trochu méně, než té mandlové. Klasická hladká. Potom půl lžičky prášku do pečiva. A špetku soli. A teď stačí jen lehce promíchat a dáme si misku stranou.

Do další misky přijde to připravené kakao a zalít horkou kávou. Promíchat. Ten přídavek kávy nám tam zvýrazní ty kakao čokoládové chutě, to, co chceme v tom výsledném dezertu. Chceme tedy homogenní hmotu, co nejvíc hladkou. Do toho vajíčka. Přidáme třtinový cukr a vanilkový cukr a zamícháme. No a zbývá nám sypká směs – úplně jednoduše nasypat k tomu, co už máme připravené.

Vymažeme si pekáček připraveným olejem, obyčejným. Pokud si nejste jistí nepřilnavostí svého pekáčku, tak použijte pečící papír, bude to jistější. Troubu máme předehřátou na 180 °C a pečeme 20-25 minut. Hlavně to potom necháme pořádně vychladit, až pak krájíme.