
Filátka jihočeského pstruha protknutá citrónovou trávou20 / 11 / 2011
podávaná s lilkovo-rajčatovým koláčem a bazalkovou pěnou
Ingredience na 4 porce:
- 4 ks pstruha
- citrónová tráva
- 100g máslo
- 2 ks lilku
- 70g sýr pazmazán
- 400g sekaných rajčat
- 100 ml smetana ke šlehání
- sůl
- pepř
- olej
- čerstvá bazalka
Postup přípravy receptu:
Pstruhy vyfiletujeme. Na každou porci tak budeme mít 2 filátka. Filátka osolíme, opepříme, protkneme do požadovaného tvaru citrónovou trávou a upečeme na másle. Lilek si nakrájíme na tenčí plátky a usmažíme do křupava na oleji. Necháme osušit na savém papíru. Na tomatovou omáčku dáme do hrnce rozvařit sekaná rajčata, osolíme, opepříme, přidáme pár lístků čerstvé bazalky a rozmixujeme. Do keramické misky skládáme vrstvu lilku, osolíme a opepříme, potřeme vrstvou rajčatové omáčky, posypeme parmazánem a takto pokračujeme do výšky cca. 5-7 cm. Dáme zapéct do trouby na 160°C na 30 minut. Smetanu svaříme spolu s lístky bazalky, ochutíme solí a pepřem a vyšleháme tyčovým mixérem na pěnu. Koláč nakrájíme na čtverce, naskládáme spolu s upečenými filátky na talíř
a přelijeme našlehanou bazalkovou pěnou.
Recept poskytl restaurant Fluidum v rámci festivalu Ryba z Čech 2011 od ALAKARTE.CZ