video

Guláš s pivem20 / 11 / 2011

Ingredience na 5 porcí

  • 800g hovězí kližky
  • 5 větších cibulí
  • 100g slaniny
  • 3 vrchovaté lžíce sádla
  • lžička rajského protlaku
  • paprika (sladká, pálivá, gulášová – podle chuti)
  • 1 dcl piva (Plzeň)
  • cca 4-5 dcl vody
  • sůl, pepř
  • drcený kmín
  • popřípadě tymián
  • majoránka
  • 2-3 stroužky česneku
  • chilli

Na 5 porcí bramboráčků:

  • 1 kg velkých brambor
  • 2 vejce
  • 5-7 lžic hladké mouky
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • 4-5 stroužků česneku
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy receptu:

Nejdříve se pusťte do masa. Chce to hovězí kližku. Kupujte ji v celku. Kostky na guláš prodávané v supermarketech jsou namíchány z různě starého masa a jednu kostku pak budete mít měkkou a druhou nepoživatelně žvýkavou. Odstraňte tlusté pevné blány, které hází modré odlesky a při varu jen tvrdnou a nedají se pak rozkousat. Tenké blanky se jen rozvaří a dají jídlu chuť. Ty nechte. Pokrájejte maso na kousky, osolte, opepřete, pokmínujte drceným kmínem, promíchejte,
aby se koření dostalo všude.

Podle požadavků na barvu guláše nakrájejte příslušnou cibuli. Červenou pro tmavou variantu. Klasickou žlutou na jasně červenou barvu guláše, jako mám ve videu. Podle toho volte i pivo. Na světlý třeba Plzeň, ale na tmavý ji vyměňte za černé. Cibuli osmahněte na sádle. Při tomto množství to trvá i 30 minut. Raději ne na plné pecky, aby se vám nespálila, nezčernala a nezhořkla. Pokud nemáte hrnec, ve kterém se dá i smažit, tedy s tlustým dnem, ke kterému se hned tak něco nepřipeče, raději dělejte základ na hluboké pánvi, třeba ve woku a až před podléváním přendejte do hrnce. Nebo, máte-li poklici sedící na wok,
klidně to nechte v něm.

Až bude mít cibulka zlatavou barvu, přidejte také slaninu a osmahněte spolu s cibulí dozlatova. Následně přidejte maso a zatáhněte ho. Pokud se vám podaří ho i opéct, tím lépe. Nicméně ho nenechávejte takto déle než třeba 5 minut, jinak začne pouštět zbytečně vodu, která se vypaří a zpět už ji maso nenasaje, takže bude sušší a tužší. Pak zarestujte protlak a papriku. Tu pořiďte co nejkvalitnější. Docela tmavou má ta od Kotányi. Podle chuti kupte buď sladkou(lahůdkovou) a nebo pálivou. Můžete je taky namixovat. A nebo použít rovnou koření na guláš. Za to vám taky hlavu nikdo neutrhne, protože to nikdo nepozná :). Dvě minutky míchejte a pak podlijte pivem a vodou. Přikryjte pokličkou a nechte dusit. Záleží samozřejmě na tom, na jaké maso narazíte,
ale kratší dobu dušení než 1,5 hodiny nedoporučuju.

Spíš ho nechávám na málo probublávat 2 – 2,5 hodiny. Hlídejte, občas omrkněte. Pokud je tekutiny moc, duste zas chvíli bez pokličky, ať se něco odpaří. Pokud naopak málo, přidejte vodu nebo pivo. Naposledy by se pivem mělo podlévat 30-15 min před koncem varu, aby zmizel ten jasný pivní
šmak a odpařil se alkohol.

Co se týče zahuštění, nejpoužívanější jsou 3 věci:

  • brambora – syrová, nastrouhaná na co nejdrobnější kousky, přidaná min. 30 minut před koncem.
  • kůrka chleba – tvrdého, nastrouhaná na drobno.Ideálně namočená v troše vody třeba 10 minut předem, aby napučela a lépe se pak rozvařila.
  • hladká mouka – stačí poprášit lehce celou hladinu guláše a pořádně promíchat, opět min. 15 min před koncem, aby se pořádně provařila.

Teď se ptáte „kolik“, že? … Jsou věci, které nedokážu poradit, které musíte vyzkoušet podle aktuální hustoty guláše. Dobrá zpráva je, že pokud máte raději hodně masa a hustou omáčku, které je méně, stačí postupovat podle receptu a vše se zahustí samo
jen cibulí jako mě ve videu.


 

 

 

 

 

 

Záleží, pro kolik lidí budete dělat bramboráky. Pokud také pro 5, začněte loupat brambory cca 50 min před koncem varu guláše. Oloupejte, nastrouhejte na drobno, dejte do misky. Odlijte vodu, lehce je při tom zmáčněte, nebo je proházejte nad dřezem v sítku. Skoro tak polovina vody, kterou byste z nich ještě dostat mohli, by v nich měla zůstat, aby bramboráky nebyly suché. V míse smíchejte s ostatními ingrediencemi. Brambory postupem času hnědnou a pouští víc vody, takže se rovnou vrhněte s těstem k pánvi. Říká se, že se mají dělat na sádle. Zkusila jsem a mě to víc vyhovuje na oleji. Dávám ho tolik, aby rozehřátý přesně akorát pokryl celou nepřilnavou pánev. Díky vodě v bramborácích to bude ze začátku trochu prskat, ale to je cena za to, jak zlaté a šťavnaté budou. Po první straně chtějí tak 3 minuty minimálně, po té druhé jen dokud nebudou také zlaté, většinou už jen 2 minutky. Vyjmeme a uchováváme v teple. Třeba v troubě na 70-80°C. Pak dochutíme guláš solí, pepřem, majoránkou, drceným česnekem a chilli, provaříme ještě 5 minut bez poklice,
promícháváme a je hotovo.