Bleskové vejce Benedikt19 / 05 / 2020

Ingredience na 4 Benedikty

Blesková holandská omáčka:

  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • Šťáva z ½ citronu
  • 4 žloutky
  • Sůl
  • Bílý Pepř
  • 2 lžíce vody
  • Kostka másla

Dále pak

  • 4 klasické světlé kaiserky
  • 4 vejce na pošírování
  • 4 plátky skvělé šunky (ideálně pečená, tenké plátky)
  • Pažitka

Klasicky musíme pošírovat vejce, šlehat nad párou holandskou omáčku a nechat kynout anglické muffiny. Ale vytížená matka si řekne: NE! Což je pochopitelný, ale já přináším recept, ve kterým se naučíte připravit ztracené vejce v mikrovlnce za 50 vteřin, zrychlenou holandskou omáčku v mixéru za půl minuty a místo muffinu si pomůžeme taky jinak. Tahle královská snídaně najednou nebude vůbec tak složitá, jak ji máme zafixovanou. Triky s vejci i holandskou se navíc na jaře hodí i k chřestu, coby příloha ke steakům a podobně.

Kaiserkám odřízneme dno i vršek, což vytvoří  základ, na kterém bude to vajíčko sedět a spinkat. Na to potřebujeme taky peřinku – tu nám utvoří plátek šunky. Vytvoříme z něj takový trychtýř, aby nám vajíčko teklo organizovaně, směrem ke strávníkovi. Troubu máme v této chvíli rozehřátou na 150 stupňů Celsia,vložíme sem kaiserky se šunlou a necháme hřát.

Na holandskou si připravte mísu, napusťte co nejvíc teplou vodou, jak kohoutek dá, jenom trochu po dně. Sklenici,na holandskou omáčku dejte dovnitř, díky tomu se nahřeje a holandská bude tím teplejší. Ještě si rovnou nakrájejte pažitku, ať vás pak nic nezdržuje.

Holandská omáčka – základem je máslo, za mě ideálně jeden žloutek rovná se 80 g másla.  Začneme pomalu rozehřívat.

Vrátíme se k nahřáté sklenici, taky k horké vodě. Do sklenice míří jedna lžíce. Přidáme jednu lžíci citronové šťávy, teď nepovinná půllžička dijonské hořčice, pro udržení konzistence lžička kupované majonézy, půl lžičky soli, a taky bílý pepř, ale s tím opatrně, je to síla… žloutky oddělíme od bílků, potřebujeme celkem dva.

Nejdřív všechno projedeme mixérem pár vteřin a pak po malých dávkách přilíváme horké rozpuštěné máslo. Trvá to tak půl minuty celkem. A je hotovo. Omáčku zase zpátky do teplé vody.

Nyní si dejte hřát vodu na pošírované vajíčko. Kulatá mistička, vroucí voda z konvice tak do půlky, vejce musí být akorát celé ponořené. Rozklepneme ho tam, co nejčerstvější a hezky opatrně. Přiklopíme malým talířkem, nebo čímkoliv, co může do mikrovlnky. Výkon mikrovlnky maximálně 700 wattů, a čas v tu chvíli: 35 vteřin. Může to být 33, 35, 38 podle velikosti vejce. A podle toho, jak ho máte rádi.

Na nahřátou housku se šunkou dejte lžíci omáčky, na to osolené a opepřené horké vajíčko a navrch pořádná porce další bleskové holandské omáčky. A posekaná pažitka. A samozřejmě, musíme rovnou zkontrolovat, co se skrývá uvnitř!