Cuketové lasagne s kuskusem07 / 04 / 2020

Ingredience na 4-6 porcí

  • 3-4 větší cukety
  • olivový olej
  • sůl
  • 400 g hovězí libové mleté maso
  • mexická kořenící směs (např. na burritos)
  • čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn
  • pepř
  • 1-2 lžíce hnědého cukru
  • 700 g rajčatová passata nebo drcená rajčata v plechovce
  • 10 lžic celozrnný kuskus
  • 200 g strouhaný sýr (např. ementál nebo lze také mozzarella na zapékání, můžete i kombinovat)
  • 40 g parmazán bloček ke strouhání

Češi jsou obří milovníci grilování, ale vždycky to nemusí probíhat jako několikahodinové posezení někde na terásce nad marinovanou krkovicí. Pro mě gril znamená i doplnění svatý kuchyňský trojice. Hned vedle sporáku a taky trouby. Předvedeme si tzv. provozní dámské grilování. Má to spoustu výhod. Za prvé: vždycky to bude rychlejší, protože gril je větší než jakákoliv pánev, za druhé: nezačoudíte si v doma v kuchyni, za třetí: nějaký určitě najdeme, jsme na čerstvém vzduchu, že jo. A navíc budete vždycky rychlejší, protože gril je mnohem výkonější. A má to jednu podmínku: ten gril musí být plynový.

Postup přípravy

Nejdůležitější je nakrájet cukety na maximálně půlcentimetrové plátky, potřebujeme je na grilu (případně na pánvi, ale tam to trvá, protože musíme jet několik várek) nejdříve zbavit vody, takže rozložíme na gril a počkáme až budou měkké a z obou stran uvidíte mřížky.

Na rozpálenou pánev vlijte trochu oleje, a po částech, ať se pánev hned šokově neochladí, dávkujte mleté hovězí maso. Nesmí začít pouštět šťávu, chceme ho opražit, ne dusit. Rovnou přidejte i mexickou kořenící směs, třeba na burritos, fachitas nebo tacos, a hlavně nešetříme… Bylinky v kuchyni nesmí chybět, sem se hodí třeba tymián, klidně i rozmarýn, ale tohle je jenom o vaší chuti. Teď přidáme drcená rajčata nebo passatu, ta chvíle přijde až když je maso opečené všude dohněda a na povrchu až zkaramelizovalo. Všechno přivedeme k varu a během toho solíme, pepříme, přidáme trochu cukru a necháme zvolna asi 15 minut dusit. A už můžeme vymazávat zapékací misku a vrstvit.

První jde omáčka, dáme jen takový základ dolu. Na to jdou cukety. Hezky je tam vyskládáme, mohou tam být mezery, abychom to neměli zase cuketové příliš. Nebojte se toho, v průřezu to pak bude paráda.

Vrstvy by měly být minimálně čtyři, omáčka musí být hustá, cukety nesají vodu jako těstovinové lasagne, spíš naopak. Trochu to zpevní kuskus, vždycky jím jen vrstvu lehce posypejte, normálně neuvařený rovnou z obalu. Nezapomeňte, že cukety musejí být ogrilované, to je podmínka. Ze syrových to ani nezkoušejte, musejí pustit vodu. Druh použitého sýra nechám na vás – zkrátka tvrdý a nastrouhaný.

Nahoru  patří ještě parmazán, vytvoří parádní krustu. Posypeme, posněžíme a může to jít do trouby. 190 stupňů a čekejte nějakých 40-45 minut. Vznikne tak 6-8 porcí úžasného jídla plného vůní a chutí, které si můžete bez problému připravit i předem, nechat vychladnout, pak až rozkrájet a znovu ohřát. Já to ale nikdy nevydržím a vrhám se na to hned.

VIDEO epizody s tímto receptem najdete na iVysílání ČT.