Hummus z červené čočky26 / 05 / 2020

Ingredience na 6-8 porcí

  • 500 g červené čočky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce Tahini pasty
  • 2 stroužky česnek
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • Citronová šťáva minimálně z 1/2 citronu
  • lžička soli (podle vaší chuti)

K servírování:

  • Baby špenátové listy
  • Dýňová semínka
  • Olivový olej
  • Rajčata
  • Čerstvě mletý pepř
  • Tuňákové filety

Hummus dneska už nemusí znamenat jedině cizrnu. Připravuje se z mnoha druhů luštěnin, dokonce i ze zeleniny. Má prostě stovky variant a tohle je ta moje.

Hlavní surovinou bude červená čočka, která se nemusí předem namáčet. Prostě ji vhodíte do
vroucí vody, vaříte asi 15 minut zcela doměkka, slijete a přemístíte do nádoby mixéru. K ní
také celé stroužky česneku, na okyselení citronovou šťávu, teď zakysaná smetana, tučnost
nechám na vás. A hlavně tahini, sezamová pasta, která dodává hummusu jeho tradiční
specifickou chuť. Až teď čočku pořádně osolíme a můžeme mixovat. I to je s ní mnohem
jednodušší než s cizrnou. Hmota bude dokonale hladká asi po minutě.

A jdeme dochucovat. Často to chce další sůl a kyselost. A ještě zdobení, které z hummusu udělá plnohodnotný chod.

Chce to sladká cherry rajčata, která dodají šťavnatost a svěžest. Navíc obsahují vitamin C, díky
němuž lépe vstřebáváme železo obsažené v hummusu. Nakrájíme je na kolečka. Pastu před
servírování necháváme zchladnout na pokojovou teplotu. Přidáváme rajčátka, lístky špenátu –
tedy další zdroj železa, stejně tak nakládaného tuňáka a dýňová semínka, tohle je zkrátka
železná bomba! Dochutíme olivovým olejem, čerstvě mletým pepřem a případně špetkou soli
na rajčata. Obecně tedy pamatujte, že železo v luštěninách a dalších rostlinných zdrojích naše
tělo lépe vstřebá ve společnosti vitaminu C. Navíc, pokud máte rádi římský kmín, přidejte ho
před mixováním do směsi pro autentičtější chuť.