Křupavá míchaná vejce s avokádem28 / 04 / 2020

Ingredience na 1 porci

  • 2 vejce z volného chovu
  • ¼ avokáda
  • 25 g mozarelly
  • Oříšek másla
  • Špetka uzené papriky
  • Sůl a pepř
  • ½ wasa original rye bread
  • Čerstvý koriandr
  • Případně pár kapek zeleného tabasca

Jsem milovnicí vajíček na tisíc a jeden způsob a právě ten jeden z nich jsem se rozhodla předvést ve čtvrté epizodě MENU pro Emu.

Začneme s hnědým zralým avokádem. Horizontálně obřízneme pecku, obě půlky pootočíme proti sobě, do pecky zasekneme nůž a pomocí dalšího pootočení ji vyjmeme. Slupka jde někdy jednoduše oloupat, jindy si pomůžeme pomocí lžíce, zkrátka buďte opatrní, protože zralá dužina je měkká. Na dvě porce vajec budeme potřebovat půlku avokáda rozkrájeného na centimetrové kostičky.

Na ještě drobnější pokrájíme taky kousíček mozzarelly. Rovnou si nasekejte i čerstvý koriandr.

A konečně přichází na řadu čerstvá vejce, použiju čtyři. Každé rozklepněte do misky, rovnou je opepřete, osolte, následuje má oblíbená uzená paprika, jenom špetka, lžíce vody a většina koriandru. Společně všechno pěkně prošlehejte. Rovnou si nalámejte i celozrnný křehký chlebík, to je to moje křupavé tajemství.

Na menší pánvi rozpálené na polovinu výkonu plotýnky rozehřejte máslo a vložte avokádo. Nechte ho dvě minuty prohřát a rozdělte na jednotlivé kousky. Pak sem míří vajíčka. Ztlumte na mírný plamen. Nespěchejte na ně, ze začátku to vypadá, že se nic neděje, ale tuhnou, takže míchejte. Nakonec takže asi po 2 minutách přichází čas na mozzarellu. Jenom vmíchat a rovnou s nimi na talíř.

Výslednou tekutost vajec můžete regulovat podle vlastních preferencí, někdo raději tekutější, jiný méně. Každopádně dekorujte koriandrem, já ještě opepřím, posypejte taky křupinkami, no a moje úchylka – uzená paprika i navrch. Pokud máte navíc rádi, když jídlo trošku pálí, doporučuju pár kapek zeleného a nebo chipottle tabasca, které pokrm vystřelí na Měsíc!

Tuhle low-carb snídani jsem naservírovala své bývalé kolegyni z Evropy 2, Lucce Šilhánové :)