Květáková polévka20 / 11 / 2011

Ingredience na 4 porce

  • 1/2 menšího květáku
  • 3 středně velké brambory
  • voda nebo vývar
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
  • drcený kmín
  • máslo
  • hovězí jazyk nebo jiné uzené maso

Oloupejte brambory a nakrájejte na menší kousky. Rozeberte květák na růžičky, opláchněte, orestujte dozlatova na másle na pánvi, osolte a opepřete ho. Obojí dejte vařit do hrnce. Buď ve vodě nebo zeleninovém vývaru. Na 4 porce ho bude třeba 0,8 litru. Mám takovou pomůcku, když chci dělat krémovou polévku – v téhle stát lžíce nemá, jen má být vláčná a zahuštěná, takže když dáte květák s bramborami do hrnce, hladina tekutiny by měla být tak 2 cm nad tím. U téhle polévky mi to tak vycházelo… Každopádně podle porcí se držte logikou – kolik brambor a květáku spolu s jakým množstvím tekutiny se mi objemově vejde do jednoho mého polévkového talíře? Vše provařte absolutně do měkka, ať se vám dobře mixuje. Pak nastoupí ponormý mixér. Po rozmixováním můžete regulovat hustotu polévky tím, že jí budete dál vařit a redukovat pro zhoustnutí a nebo lehce zředíte a krátce provaříte další tekutinou. Dochuťte nemalým množstvím drceného pepře, někomu by tu chutnalo i pár kapek zeleného tabasca. Dosolte, dopepřete, stále ochutnávejte. Na závěr přidejte čerstvé bylinky – ideálně pažitku či petrželku – sem se hodí skvěle i kadeřavá. Pak přidejte kousky uvařeného uzeného hovězího jazyka či jiného uzeného masa a na vrchu můžete dekorovat opečeným plátkem květáku na másle.
Polévka chutná ještě lépe druhý den proleželá.