Sezóna: Meruňky09 / 08 / 2013
Ingredience na těsto na 8–10 knedlíků
- 200 g hrubé mouky
- 80 g tvrdého nastrouhaného tvarohu
- 1 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- 100 ml mléka
- lžička cukru
- 8–10 zralých meruněk
- plus hrubá mouka na podsypávání
Meruňkové knedlíky v páře
Cílem mise je jednoznačný odklon od těsta tlusťocha, naopak, jde nám o co nejtenčí vrstvu, která jen tak tak pokryje obří slaďounkou meruňku uvnitř. Pokud nemáte ovoce pěkně měkké, opravdu sladké a skoro až moc zralé, radím ocukrovat moučkovým cukrem i meruňku uvnitř na řezu ještě před tím, než ji obalíte těstem. Jinak budete mocně cukrovat na talíři. Knedle v páře určitě zkuste – stačí klidně i máslem potřený pařáček na knedlíky vložený do hrnce s vroucí vodou a zakrytý poklicí. V páře jim stačí pobýt 8 minut. Máte jistotu krásného povrchu, nic se nerozvaří, těsto bude měkké, protože se to nemusí přehánět s moukou. Já už dělám v páře kromě bramborových prakticky všechny knedlíky – od houskových přes karlovarský až po tyroláky.
Servírujeme s rozehřátým máslem, moučkovým cukrem, dalším nastrouhaným tvarohem a kysanou smetanou nebo crème fraîche.
Nejjednodušší meruňkový koláč
Ingredience na 1 koláč
- 1 ks vyváleného listového těsta
- cca 800 g meruněk
- 4–6 lžic cukru krupice
- hrst plátků mandlí
- 3 vrchovaté lžíce meruňkového džemu
- 1 dcl sladkého vína
podáváme s vanilkovou, kokosovou nebo mandlovou zmrzlinou … nebo s jakou chcete :)
Myslím, že postup podle videa je víc než jasný, recept je celkově pojat pro všechny s IQ nad 20, takže to jistě dáte :) Prostě těsto, propíchat, 1/2 cukru, mandle, na to meruňky, na ně druhá 1/2 cukru (množství podle sladkosti ovoce, ale nepřehánějte to, glazura bude taky sladká a zmrzka k podávání taky!). Pečte do zhnědlých krajů cca 20–25 min na 190 °C. Nevadí, když se lehce „chytí“ špičky meruněk. Jen musí být kraj opravdu tenký; pokud necháte silnější než 1 cm, zhnědne příliš rychle a meruňky se nestačí upéct. V rendlíku pak rozpusťte džem ve víně a natřete pěkně každou meruňku. Hotovson :)
Meruňkový džem
Ingredience na cca 1,5 kg džemu
- 1,25 kg meruněk
- 1 kg želírovacího cukru (krystal)
- šťáva z 1 citronu
- 300 ml vody
Opět stačí postupovat podle instrukcí ve fotoreceptu, prostě jen dodržujte množství, občas míchejte a tak trochu promačkávejte vařící se meruňky. Nikde jsem ještě neviděla, že by se loupaly, ale pokud by měly extrémně silnou slupku, můžete její zbytky před naléváním do sklenic vyndat vidličkou z džemu. Plníme do ještě horkých sklenic, sterilizovaných v troubě, ještě horkou tekutinou, uzavřeme a necháme vychladnout. Pokud je budeme správně skladovat v temnu a chladu, vydrží i dva roky.
A co s peckami? Připravte si buď louskáček na ořechy, a nebo prostě kladivo :-D Uvnitř jsou měkká jádra připomínající mandle. Jedno ochutnejte, jestli nejsou příliš hořká… v takovém případě použijte jen malé množství. Jestli vám ale chutnají, vyloupejte všechny a na posledních 5 minut varu je přidejte do džemu. Díky tomu bude mít trochu jinou chuť. Pak už je nevyndavejte, prostě i s nimi plňte sklenice.
A ještě připomínám teorii:
Zkouška bodu tuhnutí
Nechte prázdný talířek 15 minut v ledničce. Na vychlazený talířek pak nalijte lžíci horké směsi a vraťte ho na 5 minut zpátky do lednice (během toho už směs v hrnci nevařte, odstavte ji, případně se na plotýnku pak ještě vrátí). Ukazováčkem pak lehce přitlačte na povrch směsi – když se svraští (zvrásní), je to hotové. Pokud ne, pokračujte ve vaření a vždy po několika minutách zkoušejte bod tuhnutí znovu.
Sterilizace sklenic
Způsobů je víc, ale trouba mi připadá jako nejmenší námaha a čistá práce. Předehřejte ji na 140 °C, rozložte na mřížku sklenice a víčka tak, aby se navzájem nedotýkaly. Zavřete dvířka a nechte při dané teplotě 20 minut uvnitř. Použijete-li k plnění sklenic trychtýř, je nutné ho sterilizovat taky. Je-li plastový, stačí ho ponořit na několik minut do vařící vody. Snad je o něco kvalitnější než plastové lžičky z Pelíšků…