Noem Arch (Brno)20 / 11 / 2011

Lokace zdá se být poněkud nešťastná. Mimo centrum. Mimo svět. U Tesca. Vedle komínu s nápisem Globus. Na vyprahlé pláni, kde zbyly jen koleje odnikud nikam. U frekventované silnice. Objeví se náhle nenapádná budova, o které jsem si přečetla, že má být designový hotel s restaurací. Když jsem se blížila, podezírala jsem svou navigaci z toho, že si ze mě střílí. Nestřílela. Ale což, když jedete autem, je vám to šumák. Alespoň pohodlně zaparkujete přímo před hotelem a můžete v klidu jít hned do restaurace. Do restaurace, kde mají tři velká letiště, na kterých můžete jíst, pít a nebo se prostě jenom válet. Paráda. Kolikrát v životě jsem si přála se od stolu odvalit přímo do postele,
která by byla vzdálená maximálně pár kroků.

Co Noemova Archa postrádá navenek, celkem obstojně dohání uvnitř. Jak interiér restaurace, tak i vekovní terasa, jsou velmi příjemné. Personál bezvadný. I když v jednu chvíli jsem měla pocit, že si číšník hraje na našem stole šachovou partii sám proti sobě s květinou, džbánkem, příbory, pepřenkou a nevím, čím ještě, protože to neustále nějak přesouval a něco se mu nezdálo. Když to udělal už potřetí, řekla jsem mu, co vše může odnést.
Alespoň jsem mu eliminovala figurky a blížili jsme se k vítězství.



Naštěstí pocit vítězství jsem měla i já, a to po okouknutí přinesených pokrmů. To velmi oranžové, to je Krémová polévka z barevných paprik, s balsamicovou redukcí a červeným olejem za 65 Kč. Skvělá záležitost. Vzhledem k ročnímu období jsem ji tak trochu očekávala studenou, ale teplá byla skvělá. Nemůžu nic vytknout. Akorát sladkokyselá. K tomu balsamiková redukce a pažitka. Cena, myslím, obstojná. Dále tu máme Restovaná telecí játra na karamelové šalotce, podávaná s bramborovými plackami a rajčetem plněným řapíkatým celerem za 195 Kč. Kdo rád játra, byl by nadšen. Karamalová šalotka skvělá, šťáva k játrům taktéž, pěkně naservírováno, zajímavá příloha… A pak přichází Grilované čerstvé kalamáry plněné špenátem, lisovanou slaninou a parmazánem, rukolové pesto a lilkový nákyp za 255 Kč. Velmi férová cena. Sama jsem je vařila v následujícím VIDEOreceptu a náklady mi vyšly na porci kolem 80 Kč. Čerstvý špenát, opět nápaditá příloha…Jeden kalamár chtěl o minutku víc zůstat v troubě nebo v salamandru, ve špičce nebyl stoprocentně hotový, ale to byla opravdu jen špičička. Jinak porce obstojná, opět to na talíři vypadalo skvěle. Suma sumárum oceňuji originalitu místních pokrmů i foodstylingu v poměru k ceně a kvalitě surovin můžu doporučit.
Až budete v Brně autem, vyrazte na Královo pole.

KOKO