Pasta s ořechy06 / 12 / 2018
Ingredience na 4 porce
- 330 g čerstvých těstovin (spaghetti nebo tagliatelle)
- 100 g Gorgonzoly Cremoso
- 200 ml mléka
- 4 jarní cibulky
- plná hrst vlašských ořechů
- polosušená rajčata v oleji
- 2 lžíce oleje z rajčat
- parmazán
- čerstvá bazalka
- sůl
- pepř
- mleté chilli
- olivový olej extra virgin k servírování
Také jste letos zaznamenali nadměrnou úrodu vlašských ořechů? Využijte je nejen do sladkého pečení a vánočního cukroví, ale i do slané kuchyně. Hodí se skvěle do pesta a obecně k těstovinám nebo gnocchi.
Postup přípravy
Nejdříve všechny ingredience na omáčku, protože to pak jde už ráz na ráz. Nakrájejte bílé a světle zelené části jarních cibulek na tenká kolečka. třetinu ořechů nasekejte nožem na znatelné kousky, ostatní rozemelte v mixéru (můžete použít i už mleté ořechy nebo mouku z vlašských ořechů). Otrhejte lístky bazalky, ty větší překrájejte. Nastrouhejte parmazán v takovém množství, jaké je vám libo na posyp těstovin – do omáčky míří totiž krémová Gorgonzola.
Na troše oleje z polosušených rajčátek zarestujte cibulku, pak ztlumte plamen, přisypejte mleté ořechy a nechte je minutu na pánvi rozvonět. Přilijte mléko a lžičkou sem nadávkujte i táhlou Gorgonzolu. Rozhodně nestojíme o prudký var omáčky, naopak, jde jen o to, aby se sýr v horkém mléku rozpustil. Lehce osolte, dost opepřete. Během toho podle návodu uvařte v osolené vodě čerstvé těstoviny do stavu dosti al dente, což vám zabere pár minut. K těstovinám do vody ihned na začátku přidejte i nahrubo nasekané vlašáky, aby změkly. Jak to slijete v jemném sítku, zamiřte s tím vším do omáčky.
Přidejte i kusy polosušených rajčat a část čerstvé bazalky. Vše promíchejte, ať se omáčka vsákne do těstovin a maličko v ní ještě dojdou. Ihned servírujte posypané parmazánem a zbytkem bazalky, lehce zakápnuté olivovým olejem a „pocukrované“ chilli.
Dobrou chuť.
Chlazené těstoviny, ořechy, mléko a polosušená rajčátka jsem koupila ve Sklizeno.