video

Pečená nutrie podle zbojnice Koko30 / 08 / 2013

Ingredience na 2 porce

  • 1300–1500 g masa nutrie
  • půl paličky česneku
  • 2 lžičky soli (minimálně)
  • bílý pepř
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, saturejka)
  • bobkový list
  • 5 kuliček jalovce
  • kmín celý
  • 2 dcl piva (světlá desítka)
  • 1 dcl vody
  • 5 dkg libové slaniny
  • 1 pórek
  • lžíce oleje

Pro některé z nás je to nemyslitelná záležitost – konzumace nutrie může někomu přijít natolik nezvyklá, až by se oklepal, jen jak to vidí a čte. Chápu. Kosmeticky je to i pro mě obří myš s dlouhým ocasem. Taky se přiznám, že celé to pořizování nutrie na tenhle recept pro mě nebylo úplně z nejpříjemnějších. Chovatelů je u nás v ČR celkem dost, stačí trochu hledat na internetu, jakého máte nejblíž. Já si našla jednoho ve vesničce blízko Přeštic na Plzeňsku. Prostě zavoláte a oznámíte, že si pro nutrii přijedete. Málokterý je má nasrocované a připravené v mrazáku pro slabší nátury. Zkrátka je možno se dostavit, na jednu ukázat a tu během dvaceti minut „připraví“ (ano, kdo měl někdy doma králíky, ví, co to obnáší – zabít, stáhnout, vykuchat a nechat lehce vychladnout) … ještě pořád čtete??? Horší už to nebude, slibuju! Dokonce existují i různá plemena, pán měl i obřího nutriáka se světlou srstí – přeštíka. Já jsem neměla tu odvahu ukázat si, prostě jsem řekla, že už jedu, že může začít pracovat. Beztak na ten pohled nejsem zvyklá a stejně tak, jako se mi nelíbí zavakuovaní celí králíci v chladničkách supermarketů, nelíbilo se mi ani tohle. A to dokonce natolik, že jsem neochutnala ani kousek :-D Opravdu, i to porovnání, jak nutrie chutná, mám od přítele, který snědl kde co a tyhle věci mu nedělají potíže. I jsem si od něho musela nechat maso zpracovat do té podoby, ve které ho vidíte na videu. Uznávám, jsem máslo. Každopádně tu a tam k MENU domů patří i nevšednosti. Dělala jsem humra…, šneky…, žáby…, prasečí ouška… takže teď byla na řadě nutrie.

Každopádně můj zážitek z restaurace, kam jsem jela pro vzor k vaření, je snad nejčtenějším článkem na MENU domů vůbec, protože to, co se mi tam stalo, se mi zatím nepřihodilo nikde jinde. V negativním slova smyslu. Přečíst si o tom můžete tady.

Kilogram stojí od 150 do 200 Kč, to je aktuálně standardní cena, vlastně nejde o levné maso, protože v této váze máte i hlavu, kosti… stehýnka, která vidíte, byla nakonec z tříkilového kusu. Předek máme v mrazáku a na podzim se pro nebojácné kamarády uspořádá nějaká bizár grilovačka. Maso se musí tedy naporcovat, odblanit a také nechat v lednici pořádně uležet, klidně 2 dny. Když jsem projížděla recepty, našla jsem i jeden svíčkovatý, tedy maso se nechávalo spolu s kořenovou zeleninou v připraveném pekáčku, vše bylo zalito i vodou a octem, spolu s kořením. Také jsem narazila na jeden, kde se maso nechávalo vařit 20 minut v tlakovém hrnci a pak se spolu se šťávou teprve peklo. Takový způsob by nebyl od věci, pakliže byste neměli čas nechat naložené maso odležet ty dva dny v lednici. Je to velmi houževnaté maso, potřebuje delší úpravu, aby odpadalo od kostí, ale zas se během toho nemusíte bát, že by bylo na konci suché jako králík, nutrie je tučnější a tedy šťavnatější. Při pečení ale určitě nechávejte maso nejdřív přiklopené. Až když je měkké po zkoušce vidličkou, odkryjte ho a také často přelévejte. Bez kůže je na povrchu náchylnější k vysychání a je potřeba mu dát šanci, aby se opeklo úplně do zlatavohněda.

  • K tomu příloha
  • 1/2 měkkého chleba
  • kyselé okurky, cibulky
  • nakládané kozí rohy 
  • křen
  • hořčice

Další postup je asi jasný podle videa. Tohle se hodí prostě pro chlapy k pívu a posezení. Romantickou večeři z nutrie asi dělat nemá smysl. Ještě dodám, že můj kus se pekl do měkka opravdu dlouho, je potřeba s tím počítat, může se to stát. Pak po odkrytí maso pořádně přelijte šťávou, dejte troubu na horní ohřev a na vysokou teplotu a hlídejte, ať všechno jenom hnědne, nečerná. Ladění barvy nebude trvat déle než 15 minut, ke konci ještě jednou přelijte šťávou, seškrábejte ze stran pekáčku připečeniny, vmíchejte do šťávy a pokryjte nutrii pórkovou slámou, dejte dohnědnout a po vyjmutí z trouby ještě tak 10 minut nechte odpočívat.