
Pečený steak z lososa03 / 12 / 2014
Ingredience na 4 porce
- 600 g filetu lososa s kůží
- hrst bylinek (tymián, rozmarýn, petrželka)
- 50 g strouhanky z bílého pečiva
- 40 g přepuštěného másla
- pepř
- sůl
- 300 g dýně hokkaido
- voda na uvaření
- lžička mletého zázvoru
- lžíce medu
- 40 g másla
- pepř
- sůl
- 4 ks minipatizonů
- 8 kostek brambor 2×2 cm
- 40 g másla
- šafrán
- sůl
- 1 ks menší cibule
- hrst sušených hříbků
- 250 ml smetany
- 20 g másla
- drcený kmín
- pepř
- sůl
- lanýžový olej
Tento recept jsem dostala k dispozici v materiálech pro novináře na lososím přežíracím večeru pod záštitou ochranné známky Norge. Nejedná se o logo žádného výrobce, ale o vyjádření země původu lososa. Článek si můžete přečíst tady.
Jak na přepuštěné máslo se můžete podívat ve videu a taky najít návod tady.
Postup:
Z filetu lososa nakrájíme steaky.
Lehce opepříme a pozvolna z obou stran pečeme na másle.
Bylinky natrháme a společně se strouhankou dobře rozmixujeme. Osolíme.
Dýni nakrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Scedíme a přidáme máslo, zázvor, med, sůl a pepř. Vše rozmixujeme na jemné pyré.
Patizony rozkrojíme napůl a vydlabeme vnitřek. Společně s kostkami brambor povaříme v osolené vodě al dente. Poté orestujeme na másle se šafránem a solí.
Na másle orestujeme cibuli společně se sušenými hříbky a kmínem. Zalijeme smetanou a vaříme do zhoustnutí. Rozmixujeme, procedíme a dochutíme solí a pepřem.
Co se dýně týče, použijte i něco se šmrncovnější chutí než je hokkaidó, třeba máslovou. Šafrán se dá sehnat taky, pokud chcete celé „nitky“, stojí jeden gram cca 30 Kč. Mletý je o poznání levnější. Lanýžový olej mívají v potravinách s italskými delikatesami, cena dost záleží na výrobci, množství a z jakého lanýže je.