
Výcuc: Únor 201523 / 01 / 2015
Ceny / strany
- Gurmet
- 34 Kč
- 98 stran
- Apetit
- 59,90 Kč
- 122 stran (ale hodně reklam)
- FOOD
- 29 Kč
- 114 stran
Vlastně každý měsíc si kupuju všechny 3 – 4 u nás asi nejznámější gastročasopisy. Gurmet, Apetit i FOOD plus La Cucina Italiana, která vychází jen jednou za dva měsíce a bývá obtížnější ji sehnat, nenajdete ji úplně v každé trafice. Všude stále vidím jen ještě vánoční číslo, takže se věnuju alespoň těm třem prvním. Tenhle Výcuc by měl fungovat jako notýsek toho nejzajímavějšího, co jsem v čísle objevila. Berte to jako tipy na to, co ve volných chvílích googlit. A nebo jako poradce při rozhodování, který z nich pořídit a pročíst, protože přeci jen každého může zajímat něco jiného.
Gurmet
- 6 řeznictví, kam se vyplatí zajít (Naše Maso, Robertson, Presto meat factory, Řeznictví Kosina, Maso Turek, Maso Francouz)
- rozhovor: Střídmý milovník masa Paul Day (o mém nejoblíbenějším řeznictví The Real Meat Society, restauraci Sansho i řeznické hospodě Maso a kobliha), parádní povídání o tom, proč konzumovat šťastné maso, co to vlastně znamená a jaké to je razit jinou cestu a jiné ceny mezi akcemi na maso z velkochovů v supermarketech a k tomu i několikero receptů přímo od Paula D.
- pop-up projekt Forbidden taste, kdy znáte šéfkuchaře, ale netušíte, kde se bude servírovat do poslední chvíle (jednou skate park, podruhé jeviště divadla)
- zajímavé info o indickém čajovém nápoji Masala a kam na něj zajít
- teorie o tradiční zabijačce
- hvězda současného street foodu báhn mì aneb jak se připravují francouzské bagety s paštikou na vietnamský způsob, jaké je nejvhodnější pečivo, bylinky a podobně plus několik vzorových receptů
- postup na výrobu domácí bylinkové klobásy
- nějaká ta pivní teorie a dostupné speciály
- nejzajímavější a nejautentičtější asijské restaurace u nás (info, doporučení toho nejzajímavějšího z menu plus ceny, fotky)
- tip na knihu, do které určitě půjdu, jak ji potkám v knihkupectví: Hody Půsty Masopusty od Kamily Skopové aneb jak dříve plynul náš život během roku, co se slavívalo a při těch příležitostech obvykle jedlo, cena 300 Kč
Apetit
- I tady najdete jeden tip na řeznictví, tentokrát na Meat Point – vyzrálé hovězí z eko farmy na úpatí Krušných hor
- Rubrika „Z lesa a obory“ se věnuje křepelce
- Celkem inspirujících je 8 příloh ze zimní zeleniny
- zaujala mě zmínka o cheese bistru U Sýráku poblíž metra Hrančanská, kde podávají sýrové speciality a sýry i prodávají
- klobáskové téma opět, tady obsáhlejší – tentokrát 4 recepty na klobásy od 3 řezníků zvučných jmen (Kšána, Day, Robertson plus ještě masný konzervář Babinec) a k tomu další rady
- číslo potěší všechny milovníky sladkého: maková bábovka se švestkami, americké lívance podle Elvise, boží milosti, churros, donuty, beignets, jablečné fritters i masopustní koblihy
- a taky všechny, kdo milují těstoviny, jsou tu zajímavé recepty, párování tvarů a omáček, jaké druhy jsou odkud z Itálie plus tip na restauraci Pastrař na Malostranském nábřeží
FOOD
- recepty na masopustní sladkosti najdete i tady, ale v Apetitu jsou rozmanitější a obsáhlejší
- opět vepřové, opět čokoláda, opět zabijačka, opět cibule, ale pro mě vše v méně zajímavém duchu než ve dvou předchozích časopisech
- jediní se věnují Valentýnovi, ale nijak příliš inspirativním způsobem, 3 muži dam z redakce připravili 3 jídla, avšak nijak výjimečná nebo nápaditá
- vtipná kaše pro dobré ráno – recepty vymysleli tvůrci projektu Naše kaše
- čajové zvyky ve světě – trocha zajímavostí
Moje hodnocení: Společnými jmenovateli napříč časopisy jsou tento měsíc stoprocentně masopust, zabíjačky, klobásy, řezníci, čokoláda, čaje, asijské pokrmy a také slávky. Pokud jdete po receptech, nejvíc jich obsahuje Apetit. Pokud po informacích kolem gastronomie, doporučuju únorový Gurmet. Aktuální FOOD mi přišel nejméně obohacující v obou směrech. Uvidíme, jaké bude skóre v březnu, protože tohle může být každý měsíc jiné.