Vývar z morkových kostí20 / 11 / 2011

Jako základ na omáčky se tenhle vývar hodí úplně bezvadně. Kosti jsou za půl darma, kořenovka taky a rozdíl mezi koupeným bujonem (ať už v kostce nebo v gelu nebo co to je) a tímhle vývarem je tak velký, že není třeba říkat nic víc.

Ingredience na 1,5 l silného vývaru:

  • asi 3 ks morkových kostí (cca 60 dkg)
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • 1/4 celerové bulvy
  • pár kuliček pepře
  • bobkový list
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

Morkové kosti omyjte a vložte na nepřilnavý pekáček – dejte zezlátnout do trouby na 20 minut při teplotě 220 stupňů.
Můžete ho lehce vymazat olejem. Mezi tím si oloupejte zeleninu a pokrájejte na kusy. Orestujte na troše másla dozlatova.
Do hrnce vložte zeleninu, koření, lehce vychladlé kosti a zalijte studenou vodou ( asi 1,8 l – něco se během vaření odpaří).
Táhněte na mírném ohni, dokud vás to bude bavit :-) Zkrátka, čím dýl, tím líp. Na demi glace se vývary takto táhnou i 6 hodin.
Tady jsou optimum 2 hodiny. Minimálně 90 minut by kosti měly ve vroucí vodě určitě být. Pak přeceďte.