Domácí hovězí sulc27 / 12 / 2012

Ingredience na 1 muffinovou formičku

  • 2 lžíce uvařeného hovězího masa na kousky
  • 1 dcl hovězího vývaru
  • 2 lžíce octa
  • 1 malá šalotka
  • kousek uvařené mrkve
  • na zdobení cibulka a ocet
  • podáváme s chlebem

 

Na sulc stačí kousek hovězího vhodného k vaření, ideálně takového, které rychle měkne, takže třeba přední a nebo kližka – ta sama o sobě také vytvoří vývar, který stačí jen doladit želatinou. Ke konci varu na posledních 15-20 minut přidejte i mrkev, aby byla na skus. Sulc je také elegantním řešením v případě, kdy vám zbyde trocha vývaru s hovězím masem. Třeba z Tafelspitzu, na nějž je recept tady.

Maso stačí nakrájet resp. rozebrat na menší kousky, mrkev pokrájet na malé kousky, nadrobno také šalotku. Vývar dostatečně osolte a přidejte ocet, svařte. Postupujte podle návodu želatiny, kterou jste pořídili – zvolte podle něho správné množství a smíchejte. Muffinovou formičku lehce vymažte olejem, vložte do ní směs masa, mrkve a šalotky a zalijte tekutinou. Nechte dobře ztuhnout. Pro snadnější vyjmutí  stačí namočit na chvilku formičku do horké vody, maximálně opatrně nožem tu a tam u stěn zarochat. Pak ještě polijeme octem, posypeme další cibulkou nebo šalotkou a zajídáme chlebem… a zapíjíme pivem :)