Lil´Kules21 / 07 / 2018

Ingredience na 4 předkrmové porce

  • větší lilek
  • 250 g masa na hamburger (osolené, opepřené)
  • 2 silné plátky chedaru
  • 4 cherry rajčátka
  • lístky bazalky
  • trocha strouhaného parmazánu (možno vynechat)
  • štiplavý ajvar
  • olivový olej na potření lilku a kuliček
  • sůl

Že už jste si v letošní grilovací sezóně stihli dát burger? Když vidíte to maso charakteristického tvaru, hned si v hlavě vybavíte krásně oblou briošku, rozteklý sýr, křupavý salát a spoustu výrazné omáčky uvnitř. Mmmmmm… Ale nejen burgerem je člověk živ! Zkuste někdy vyměnit karbanátek za kuličky. Mile překvapí!

Z hamburgřího masa o váze 250 g jsem zvládla vymáčknout 8 kuliček. Plátky chedaru nakrájejte napůl, překlopte… Pak napůl, překlopte… Pak zas … Vy to jistě chápete. Naplnit maso je absolutné hračka, stačí v kuličce udělat důlek a pak zas zpátky zaoblit. Když jsou kuličky připravené, potřete je všude olivovým olejem a nechte v chvilku v pokojové teplotě než půjdou na mřížku.

Během toho nakrájejte lilek na podélné čtvrtky (opravdu velký a macatý na šestiny nebo osminy) a v dužině nakrojte hlubší zářezy. Obvykle lilek předem nenasoluju, ale v tomhle případě ano, protože ve chvíli kdy takové klínky grilujete, sůl na nich nechce moc držet, takhle jde pěkně dovnitř. Stačí ho nechat potit půl hodiny před tím, než ho začnete grilovat. Jen ho před rožněním otřete papírovou utěrkou, protože pustí dost vody. Pak ho ještě potřete nebo posprejujte olivovým olejem.

Lilek musíte začít grilovat jako první, doporučuji střední sílu uhlíků či plynu, aby se slupka jen nespálila a uvnitř nezůstal ještě zelený a křupavý (v tu chvíli není hotový, musí být opravdu měkký!). Na mřížce bude potřebovat tak 15 minut určitě. Možná i víc.

Abyste měli všechno dokonale nachystáno, chybí vám ke štěstí už jen ajvar. Mám ráda ten s přídavkem feferonek, ten bez nich se mi zdá až moc jemný. Téhle tradiční balkánské pochoutce z paprik se přezdívá „srbský kaviár“. Nemusíte ho používat jen jako dochucovadlo místo kečupu. Mám ho ráda na ogrilované bagetce, dám ho klidně i do těch burgerů, ke grilovaným sýrům a zelenině sedne také skvěle. Není vůbec žádná hračka ho vyrobit, i když se k tomu tuhle sezónu hodlám dokopat, na grilování s přáteli jsem ho koupila. Tenhle recept je díky tomu raz dva hotový.

Když už je lilek hotov dejte ho do míst, kde se bude jen hřát, ale už ne dál péct. Naopak na co největší plamen teď musí zamířit kuličky potřené olejem spolu s celými cherry rajčátky. V přiklopeném grilu postačí 5 minut, aby se zatáhly, místy zezlátly, sýr uvnitř se roztekl a mohli jste podávat.

Tím máte hotovo. Servírujte posněžené parmazánem a s lístky čerstvé bazalky.

Maso i ajvar jsem pořídila ve Sklizeno.