Drážďany20 / 11 / 2011

Dvě hodiny cesty od Prahy najdete na řece Labi ráj předvánočních nákupů, hlavní zemské město Saska, Drážďany. Po fotícím maratonu mi vyhládlo a nastalo rozhlížení se po podnicích v samotném centru města. U mě to při pohledu na stavbu, zahrádku i jídelní lístek vyhrála restaurace malebného zámečku přímo na okraji náměstí s největší dominantou – Frauenkirche. Místy ještě studený jarní větřík ohřívaly plynové lampy a tak by už bylo hříchem neusadit se na malém nádvoříčku před hlavním vstupem. I zde je už v dubnu chřestová sezóna v plném proudu a tak byla minimálně první volba jasná. Aktuální polévkou byl poctivý chřestový krém s malými chlebovými krutony, za to velkými kusy bílého chřestu, který pohladil na srdci i na jazyku. Jako další chod mohu jen doporučit čerstvý bílý chřest s jemnou holandskou omáčkou, vařenými brambory a plátky vepřové šunky od kosti. A konečně pro ty, kdož chtějí v cizině okusit něco z místních specialit, je v jídelním lístku saské hovězí dušené na kyselo s rozinkami, červeným zelí s jablky a domácími bramborovými knedlíky, jež jsou však spíše typickými noky, neb připravován každý zvlášť jest oslizlý nikoli pouze po obvodu,
ale po celém svém povrchu.




Společným jmenovatelem všech chodů byl nejen stylový a velice originální inventář, na které jídlo servírovali, ale především vydatné porce bohatě splňující požadavky pro nasycení statných východoněmeckých soudruhů. Ceny sice vyšší střední třídy Prahy, tj. hlavní jídlo kolem 12-14 EUR a alkoholické nápoje za 4 EURA, přece jen jsme na místě turisty hojně vyhledávaném, ale za své peníze dostanete kvalitu a to je to nejpodstatnější. Kam jinam se za gurmánskými zážitky v Drážďanech ještě vypravit se dozvíte třeba na internetových stránkách restaurant-kritik.de nebo samotného michelinského průvodce, který nejednu zdejší restauraci náležitě ocenil.