Petrohrad (Rusko)20 / 11 / 2011
V létě 2011 jsem na své dovolené v ruském Petrohradě měla možnost posoudit, jak jsou na tom s gastronomií v zemi, kde zítra již znamená včera, a věřte nebo ne, byla jsem více než mile překvapena. V této výkladní skříni ruského impéria jsem kromě mnoha druhů pravého a opravdu velice vydatného ruského boršče a nejrůznějších způsobů přípravy hovězího Stroganoff, což jsou i přes svoji delikátnost bohužel pokrmy nepříliš fotogenické,
ochutnala a nafotila kulinářské zážitky, jakých bych si přála mnohem více prožívat i u nás.
Budete-li se na svých cestách stejně jako já inspirovat a řídit pokyny věhlasného cestovatelského průvodce Lonely Planet, pak v Petrohradě nemůžete, minimálně co se týče gastronomie, šlápnou vedle a není třeba se bát, ani když vás tato příručka zavede do zdánlivě malé a zapadlé hospůdky. Získaný dojem bude i tak prvotřídní. Za sebe však nejvíce doporučuji restauraci Beckstage,
pojmenovanou a celým interiérem svázanou s divadlem zvaným Mariinsky theatre v jejím přímém sousedství.
Objednáte-li si jídlo, pak jako neplacenou pozornost podniku dostanete amuse-bouche na probuzení chuťových buněk. Je jí kulatý toustík s uzenými kachními prsíčky a jahodovým coulis. Jak můžete vidět,
ani moderní foodstyling není pro kuchaře žádnou novinkou.
Dýňová polévka s uprostřed plovoucí sýrovou oplatkou a sušeným kančím masem posypaná dýňovými semínky byla lehce našlehaná,
aby i přes svoji vydatnost strávníka zcela nezahltila a spíše pohladila na jazyku svou jemností.
Jelení kýta s brusinkovou omáčkou a šťouchanými brambory s cuketou a klíčky. Maso perfektně odleželé a křehké, brusinková omáčka řízná a šťouchané brambory velmi vkusně zabalené do tenkých plátků cukety,
doplněné o lehce nakyslé klíčky, tedy kombinace opět podle mého gusta.
Vše v cenových relacích podobných například kvalitním pražským podnikům,
tedy polévka za cca 250 rublů – 160 Kč a hlavní jídlo za cca 600 rublů – 400 Kč.
Vařit tady prostě umí a tak mohu k ochutnání vřele doporučit také další typická ruská jídla jako bliny s kaviárem a smetanou, telecí játra na smetaně nebo jiné pochutiny jako pravý ruský kaviár, který tu mimochodem nakoupíte opravdu levně a přitom v dobré kvalitě, všemožné druhy sušeného masa, ruský sekt, který je zde ale oblíbený spíše v provedení polosladký až sladký a sehnat suchý je tedy trochu náročnější, velmi mile mne překvapilo také pivo značky Baltika
a samozřejmě nesmíme zapomenout na ruskou vodku, která ve světě nemá konkurenci.